Közös hadgyakorlatot kezd jövő héten Ukrajna és az Egyesült Államok

2021. szeptember 16. - 21:57 | Külföld

Ukrajna és az Egyesült Államok jövő héten közös hadgyakorlatot kezd Nyugat-Ukrajnában - jelentette be csütörtökön az ukrán vezérkari főnök.

Közös hadgyakorlatot kezd jövő héten Ukrajna és az Egyesült Államok
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az október 1-jéig tartó "Rapid Trident 2021" elnevezésű gyakorlaton összesen 6 ezer katona vesz részt tizenöt országból, Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül még több NATO-tagállamból. A cél az, hogy felkészüljenek egy nemzetközi koalíciós erő közös műveleteire - derült ki a kijevi közleményből.

Múlt pénteken kezdődött meg a Zapad-2021 orosz-fehérorosz stratégiai hadgyakorlat, amely aggodalmat keltett a környező országokban, mert annak egyes helyszínei a lengyel-fehérorosz határnál közel esnek az Európai Unió határához. Oroszország és Fehéroroszország fegyveres erőinek stratégiai gyakorlatait kétévente tartják. A Zapad-2021 a két ország fegyveres erői közös kiképzésének utolsó szakasza.

Ukrajna fontos lépésnek tartja a nyugati partnerekkel való közös hadgyakorlatokat az ország NATO-csatlakozási folyamatában.

Kelet-Ukrajnában 2014-ben robbant ki fegyveres konfliktus, miután Oroszország saját területéhez csatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és szakadár erőket kezdett támogatni a Donyec-medencében.

MTI