Közös kerékpáros projektet valósít meg Vágsellye és Oroszlány városa

2020. november 20. - 11:17 | Régió

A szlovákiai Vágsellye és a magyarországi Oroszlány városa közös projektet valósít meg Kerékpározzunk együtt, biztonságosan! címmel az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében.

Közös kerékpáros projektet valósít meg Vágsellye és Oroszlány városa
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A projekt céljai a kerékpározás népszerűsítése, valamint a biztonságos közlekedésre való nevelés már kora gyerekkortól kezdve, elméleti és gyakorlati téren egyaránt. E témában különféle képzéseket és workshopokat fognak tartani az alapiskolákban tanító pedagógusoknak, illetve tervben van egy közös segédanyag létrehozása is a biztonságos kerékpározásról. Az alapiskolás diákoknak szánt oktatófüzetben kitérnek majd a Magyarországon és Szlovákiában érvényes közlekedési szabályok közötti eltérésekre is.

További terv egy hordozható, a szabadban és belső térben egyaránt használható közlekedési játszótér beszerzése, amellyel különféle közlekedési helyzeteket lehetne szemléltetni a tetszőlegesen szétszedhető és újra összerakható elemeknek köszönhetően. A játszótérhez a projekt keretében kerékpárokat, fényvisszaverő mellényeket és karkötőket, valamint bukósisakokat is biztosítani fognak.

A vonatkozó pályázatot a Rába – Duna – Vág Európai Területi Társulás (ETT) írta ki a Nagyszombat Megyei Önkormányzattal (Trnavský samosprávny kraj) és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-vel együttműködve. Az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól nyert támogatásra november 3-án kötött szerződést Vágsellye városa és a Rába – Duna – Vág ETT.

A projekt megvalósítói közös biciklitúrákat és tanulmányi versenyeket szerveznének Vágsellye, illetve Oroszlány környékén. Ennek megvalósítását jelenleg megnehezítik a világjárvány miatt bevezetett korlátozások a szlovák-magyar határon. „Vágsellye városa mindent elkövet annak érdekében, hogy a projekt a meghatározott terv szerint megvalósulhasson” – áll a város közleményében.


TASR