Közös parlamenti választási listáról tárgyalna a Szövetséggel a Magyar Fórum, nyílt levélben tettek javaslatot

2023. január 3. - 12:17 | Belföld

Nyílt levélben kérte Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét, hogy tárgyaljanak egy közös választási lista összeállításáról. A Szövetség korábban nem nagyon hajlott az együttműködésre, a megyei és a helyi önkormányzati választásokon sem állt egy oldalon a két párt. Most csak annyit ígértek, hogy megbeszélik Simon javaslatát.  

Közös parlamenti választási listáról tárgyalna a Szövetséggel a Magyar Fórum, nyílt levélben tettek javaslatot
Fotó: Paraméter

Mielőbb tárgyalna a Magyar Fórum a közös választási lista létrehozásáról a Szövetséggel. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke nyílt levélben ajánlott megbeszélést Forró Krisztiánnak, a Szövetség elnökének. „ Egyre erőteljesebben beszélnek már a parlamenti pártok is előrehozott választásokról, ezek valószínűsége egyre reálisabb” – írta levelében Simon. Szerinte a minimum egy közös választási lista lehetne.

„Az alapvető célnak annak kellene lennie, hogy megvitassuk, lehetséges-e egységes választási lista kialakítása a magyar és magyar érzelmű választók számára a soron következő előrehozott választásokon” – véli a Magyar Fórum elnöke.

Szerinte ezzel biztosítani lehetne a megfelelő magyar parlamenti képviseletet, amely a „jó oldalon állna”.

„Egy olyan magyar képviselet megteremtése érdekében, amely a jó oldalon fog állni és gátat tud szabni a Fico-féle garnitúra kormányba való visszatérésének” – részletezi Simon a tárgyalások célját.

A Szövetség majd válaszol

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke furcsának tartja, hogy Simonék nyílt levélben kezdeményezik a tárgyalásokat.

„Biztosan reagálni fogunk a megkeresésre, a párt elnöksége tárgyalni fog róla, de megkérdőjelezhető a szándék őszintesége, ha valaki nyílt levélben tesz ajánlatot a tárgyalásokra – mondta a Paraméternek Sólymos. – Ez így inkább marketingfogásnak tűnik, nem tényleges tárgyalási ajánlatnak.”

Az őszi választásokon nem volt együttműködés

Az októberi megyei és helyi önkormányzati választásokon nem volt együttműködés a két párt között, ahol a Magyra Fórum indult, általában a Szövetség jelöltje ellen kampányolt. Pozsony megyében egyik párt sem szereplet túl jól, de ott sem egymást támogatták. Nagyszombat megyében Berényi József megyeelnökjelölt ellenfele, Jozef Viskupič volt Simonék favoritja.

Simon szerint ők keresték a kapcsolatot még a választások előtt, de erre a Szövetség részéről nem mutatkozott igény. A Magyar Fórum viszonylag gyengén szerepelt mind a megyei, mind a helyi önkormányzati választásokon.

Simonék egyetlen megyei képviselői helyet sem szereztek, és mindössze 6 polgármesteri posztot nyertek el.

Ezzel szemben a Szövetség önállóan 54 megyei képviselői helyet kapott, a négy déli megyében ennek köszönhetően megyei alelnöki posztot szerzett, emellett pedig 222 polgármesteri széket nyert el, amivel a második legerősebb párt lett a Hlas után a régiókban.

A Magyar Fórum nyílt levelében már konkrét időpontot - január 13-át illetve január 17-ét - is javasol a tárgyalásokra, amelyet Pozsonyban tartanának.

- lpj -