Közös projektet zárt le Dunaszerdahely és Győr, 46 ezer eurót fordítottak a turisztika és a gasztronómia fellendítésére

2021. november 3. - 22:45 | Régió

A felvidéki Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR) és a győri székhelyű Arrabona EGTC égisze alatt megvalósuló ProTour projekt 2020 őszén indult útjára, s most, 2021 őszén pedig sikeresen lezárult. A pályázat legfőbb célja, hogy Csallóköz és a magyarországi Szigetköz területén működő turizmussal, vendéglátással foglalkozó for-profit és nonprofit szervezetek munkáját támogassa, továbbá, hogy határon átnyúló lehetőségeket kutasson fel a számukra.

Közös projektet zárt le Dunaszerdahely és Győr, 46 ezer eurót fordítottak a turisztika és a gasztronómia fellendítésére
Fotók: Paraméter

A két szervezet közti sikeres együttműködést bizonyítja az idén befejezett CultacrossM+ projekt is, melynek leglényegesebb eredményei közé tartozik a tematikus túrák kidolgozás, a Média nap, illetve a Cultractive nap lebonyolítása.

A ProTour rövidítésű Közös intézményközi szakmai együttműködés a SzigetközCsallóköz turisztikai régióban névre keresztelt projekt az Interreg V-A SKHU Kisprojekt Alap támogatásával valósult meg, amihez a két régió idegenforgalmi szakembereinek elképzelései, meglátásai társultak. A projekt keretén belül több minden is megvalósult. Ezekről Somogyi Gábor, az OOCR elnöke tájékoztatott.

A Gasztro workshop fő küldetése az volt, hogy segítséget, megoldásokat biztosítson a vendéglátó egységeknek a pandémia negatív hatásainak kiküszöbölésére, illetve olyan témák is terítékre kerültek, mint a műanyag evőeszközök visszaszorítása, szelektív hulladékgyűjtés és a fiatalok szakmai motivációjának erősítése.

A Study tour megszervezését egy széleskörű felmérés előzte meg, aminek köszönhetően megismerték a Csallóköz és a Szigetköz legjelentősebb turisztikai szolgáltatóit, szervezeteit. A kétnapos Study tour során egymás intézményeit látogatták meg a résztvevők. Az első napot Győrben, míg a második napot egy kis kitérővel Mosonmagyaróváron töltötte a csapat. A szolgáltatókkal folytatott felmérés alapozta meg továbbá a Szigetköz-Csallóköz turisztikai szakmai kalauza nevű dokumentum kidolgozását.

Csallóköz legjelentősebb termelőinek általános leírását, jellemzését foglalja magában a Regionális termelők dokumentum, aminek köszönhetően alaposabban megismerhetjük a regionális termelés csallóközi zászlóvivőit.

A gasztro kiadvány Kóstolja meg a Csallóköz ízeit! szintén a gasztronómiai szektor támogatásának céljából valósult meg. Az éttermeknek lehetőségük nyílt bemutatni egy ételt az étlapukról, ami rövid leírással kiegészítve jelent meg e kiadványban.

A soron következő projektjük a holmit.sk (kdeco.sk) honlap kidolgozása. A honlapon megjelennek Csallóköz legjelentősebb turisztikai attrakciói, éttermei, programjai, szálláslehetőségei. Az oldal jelenleg még fejlesztés alatt áll, azonban rövid időn belül megkezdi teljes értékű működését. A projekt keretén belül sikerült kifejleszteni egy API rendszert, ami összeköti az imént említett honlapot, a cultractive.eu nevű oldallal, ami a projektpartner kezelése alatt áll. A fejlesztés lehetővé teszi a két honlap közti információátvitelt. Lényege, hogy a két régió lakosai tájékozottabbak legyenek a határ másik oldalán zajló eseményekkel kapcsolatban, szorosabbra fűzve ezzel a két, szomszédos régió turizmusát.

A projekt zárórendezvényén Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán is részt vett. „Kiemelésre méltó, hogy Dunaszerdahely városa egyaránt alapítótagja az Arrabona EGTC-nek és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetségnek. Tehát mindkét esetben érdekeltek vagyunk. Különösen fontos, hogy ilyen módon, az egyes szervezetek projektjei által is sikeresek tudunk lenni” – mondta a polgármester, majd megemlítette, hogy Győr városával nemrégiben írták alá a testvértelepülési szerződést. „Mielőtt még ez megtörtént volna, már volt közös projektünk Győr városával, melyben együttműködött az Arrabona EGTC. Nem másra gondolok, mint a fürdőben lévő tavunk és annak környékének korszerűsítésére. Ezután gondoltuk úgy, hogy célszerű lenne testvérvárosi kapcsolatot kialakítanunk. Vannak települések, melyekkel inkább csak szimbolikus ez az egyezményünk, Győr tekintetében azonban kézzel fogható eredményei vannak” – tette hozzá.

Az Arrabona EGTC igazgatója, Németh Tamás az előtte szólókhoz hozzátette, a ProTour projekt, mely egy éven át zajlott, 46 ezer euróból valósult meg. Ezen túl szólt néhány szót a megvalósult projektről, valamint örömét fejezte ki a Dunaszerdahellyel és az OOCR-rel való jó együttműködés miatt.

(SzC)