Közös projekttel segíti a magyar iskolákat a Jókai Színház és az oktatási tárca

2020. december 10. - 15:59 | Kultúra

A Komáromi Jókai Színház az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériummal együttműködve támogatja a magyar tanítási nyelvű iskolák által realizált távoktatást.

Közös projekttel segíti a magyar iskolákat a Jókai Színház és az oktatási tárca
Filip Mónika oktatási államtitkár (Fotó: TASR)

A közös projekt keretében húsz darab, egyenként 30 perces videó készül, melyek a művészi dramatizálás eszközével fognak bemutatni néhány jelentős irodalmi művet, kötelező és ajánlott olvasmányokat.

„Nagyon örülök, hogy e projekt segítségével nem csupán az oktatást, hanem a nemzeti kisebbségek kultúráját is támogatni tudjuk, hiszen, mint tudjuk, a kultúra, beleértve a kisebbségit is, nagyon szenved a koronaválság alatt”

– hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Filip Mónika oktatási államtitkár.

Zsiga Magdaléna, a Komáromi Jókai Színház gazdasági igazgatója szerint a színház és az oktatás összekapcsolása ideális kombináció a művészeti nevelés szempontjából.

„Olyan megközelítést, olyan rendezői és színészi megoldásokat választottunk, amelyekkel leköthetjük egy meghatározott korosztály figyelmét. A diákok amellett, hogy megismerkednek az irodalommal, bepillantást nyerhetnek az egyébként nem nyilvános színházi kulisszák mögé is”

– fejtette ki Žiga.

Bízik benne, hogy a projekt elősegíti a párbeszédet a jelen, a múlt és a jövő fontos társadalmi témáiról.

Filip a nemzetiségi távoktatással kapcsolatban megemlítette a Synergy nonprofit szervezet projektjét, melynek célja a távoktatás technikai támogatása, illetve az edubox.sk portált, amely a magyar tanítási nyelvű iskolák számára is kínál segédanyagokat.

TASR