A Központi Válságstáb legfontosabb célja, hogy a gyerekek rövid időn belül visszakerüljenek az iskolapadokba

2020. november 16. - 19:40 | Belföld

Igor Matovič kormányfő sajtótájékoztatót tartott hétfőn este a Központi Válságstáb ülését követően, amelyen ismertette az aktuális prioritásokat a járványügyi helyzettel kapcsolatban.

A Központi Válságstáb legfontosabb célja, hogy a gyerekek rövid időn belül visszakerüljenek az iskolapadokba
Fotó: TASR

Matovič elmondta, a Központi Válságstáb ülésén egyöntetűen megegyeztek arról, hogy jelenleg az a legfontosabb cél, hogy a gyerekeket visszajuttassák az iskolapadokba.

A kormányfő szerint ahhoz, hogy a gyerekek a lehető legtöbb járásban visszatérhessenek az iskolába a három királyok ünnepét követően, az kell, hogy karácsony előtt legfeljebb 500 legyen a napi új fertőzöttek száma, a kórházakban ezernél kevesebb fertőzött vagy fertőzésgyanús személy legyen, a lélegeztetőgépre kapcsolt páciensek számát pedig száz alá csökkentsék.

A Központi Válságstáb ülésén arra jutottak, hogy az országos tesztelés nélkül most átlagban napi 6000 új fertőzött lenne az országban. „Három hét alatt drámaian sikerült megváltoztatni a koronavírus-járvány terjedésének ütemét“ – hangsúlyozta Matovič.

A kormányfő nem tervezi karácsonyra az ország teljes lezárását, ugyanis véleménye szerint az emberek eleve otthon lesznek a családjukkal, ezáltal csökken a fertőzés terjedésének kockázata. Becslése szerint karácsony után 20 százalékkal csökkenhet a pozitívan tesztelt személyek aránya.

Roman Mikulec belügyminiszter a határátlépéssel kapcsolatban elmondta, hogy az ingázóknak továbbra sem lesz szükségük negatív tesztre ahhoz, hogy belépjenek Szlovákia területére.

Jaroslav Naď védelmi miniszter bejelentette, hogy hétvégén sor kerül az országos tesztelés harmadik fordulójára azokban a városokban és községekben, amelyekben a második tesztelés során a pozitív tesztek aránya elérte vagy meghaladta az 1 százalékot. A tesztelés teljesen önkéntes alapú lesz, tehát nem lesz következménye annak, ha valaki nem vesz részt rajta. A védelmi miniszter szerint látni akarják, hogy az emberek és önkormányzatok hogyan állnak az egészhez. A mintavételi pontok reggel 8-tól este 8-ig lesznek nyitva.


-para-