Közülük kerülhet ki az új miniszterelnök

2018. március 15. - 11:37 | Belföld

A TASR hírügynökség információi szerint az új miniszterelnök kapcsán Peter Kažimír pénzügyminiszter vagy Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős kormányfőhelyettes neve merült fel. Robert Fico kormányfő szerdán este bejelentette: hajlandó lemondani, ha Andrej Kiska államfő teljesíti a feltételeit.

Közülük kerülhet ki az új miniszterelnök
Fotó: TV Noviny

Az új kormányban, amelynek újra bizalmat kell majd kérnie a parlamenttől, már nem lesz jelen Robert Kaliňák belügyminiszter sem, aki még Fico előtt jelentette be távozását. Még korábban távozott Marek Maďarič kulturális miniszter, aki közvetlenül Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után nyújtotta be lemondását.

Kaliňákot a jelenlegi államtitkár, Denisa Saková válthatja a belügyi tárca élén. A sajtóban felmerült Martin Glváč neve is, aki azonban inkább képviselő maradna. Marek Maďarič utódjaként Dušan Jarjabeket, Ján Podmanickýt és Erik Tomášt emlegetik, utóbbi lehet az első számú esélyes.

Személycsere lesz az igazságügy-minisztériumnál is. Lucia Žitňanská úgy döntött, hogy a Fico lemondása után alakuló új kabinetnek már nem lesz a tagja.

Párttársa, Sólymos László környezetvédelmi miniszter a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy ha a párt ismét jelölné őt, elfogadná a tárcát. Előbb azonban meg kell alakulnia az új kormánynak és el kell nyernie a parlamenti többség támogatását.

TASR