A közvélemény szerint nyilvánosságra kellene hozni a politikusok lehallgatásáról készült felvételeket

2022. január 10. - 17:16 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) és más ellenzéki képviselők erőfeszítéseinek ellenére az emberek nem kérdőjelezik meg a korrupciós ügyek felderítésének eddigi eredményeit.

A közvélemény szerint nyilvánosságra kellene hozni a politikusok lehallgatásáról készült felvételeket
Vladimír Bilčík (Fotó: TASR)

Vladimír Bilčík (Spolu) EP-képviselő hétfői sajtótájékoztatóján ismertette az általa készíttetett felmérés eredményeit, amely a szlovák jogállamiság és a korrupció témakörére fókuszált.

A megkérdezettek felének nincs ellenére a politikusok indokolt lehallgatása. A válaszadók közel fele (49 százaléka) szerint a politikusok lehallgatásáról készült felvételeket nyilvánosságra kellene hozni, ez ugyanis közérdek.

A felmérés szerint a szlovák állampolgárok nem látják át kellőképp az igazságszolgáltatás rendszerét. „Fico még nem győzte meg az embereket arról, hogy Dušan Kováčik volt speciális ügyész ügye átpolitizálódott. Ezzel az állítással csak az emberek 35 százaléka értett egyet, 45 százalékuk nem” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

„Ma már lényegesen nehezebb a kormánynak reformokat szorgalmaznia, vagy helyreállítani az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, mert például a Smer-SD, a Republika vagy az ĽSNS politikusai saját kommunikációs csatornáikon, különösen az interneten keresztül teremtenek alternatív valóságot a választóik számára” – hangsúlyozta Bilčík.


(webnoviny.sk)