Közvetítene az orvosi kamara, de a szakszervezet ezt nem akarja, mert már korábban is összeugrasztották az orvosokat és a nővéreket

2022. november 26. - 08:30 | Belföld

Az Orvosszakszervezet (LOZ) szombaton 14 órától ismét tárgyalóasztalhoz ül a kormánnyal - erősítette meg Peter Visolajský szakszervezeti elnök.

Közvetítene az orvosi kamara, de a szakszervezet ezt nem akarja, mert már korábban is összeugrasztották az orvosokat és a nővéreket

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) korábban, az egészségügyi minisztériumban pénteken folytatott tárgyaláson felajánlotta Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek, hogy közvetítene a kormány és az orvos szakszervezet között. Heger elfogadta a javaslatot – tájékoztatott még pénteken délután Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője.

„Pavel Oravec és Róbert Roland felajánlotta, hogy közvetít a kormány és az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) között. Eduard Heger ezt elfogadta, ha a LOZ is egyetért vele, akkor a kamara képviselői részt vesznek a következő egyeztetésen" - mondta a szóvivő.

Az orvos szakszervezet ugyanakkor ezt elutasította, noha más közvetítő bevonását nem zárták ki.

„Ilyen feladatot csak független mediátor láthat el, az SLK pedig nyilvánosan állást foglalt a felmondásukat benyújtó orvosok elvárásaival szemben” – mondta Peter Visolajský, az Orvos Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) elnöke.

Hozzátette, hogy az orvosi kamara korábban az Alkotmánybíróságon támadta meg a nővérek bérét rendező törvényt, és a szakszervezet követelései között a nővérek bérével kapcsolatos pont is szerepel, így szerinte egyértelműen összeférhetetlenségről van szó.

Eduard Heger végül este tiszta vizet öntött a pohárba a Facebookon, és közölte, a szombati tanácskozás közvetítő bevonása nélkül valósul meg. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy nem terveznek visszalépni az ún. stabilizációs hozzájárulástól.

"Elfogadom, hogy az orvos szakszervezet nem akarja, hogy a kamara közvetítsen, mivel a páciensek érdekében szeretnék egyezségre jutni. A tanácsközés ennek értelmében mediátor nélkül valósul meg a kormányhivatalban" - húzta alá.

Emlékeztetett rá, hogy az orvosi kamara a szakszervezet szerint korábban feszültséget keltett az orvosok és a nővérek között. "Az orvos szakszervezetnek nem kell tartania semmitől a nővérek kapcsán. A kormány értékeli a munkájukat, tudatosítja, hogy hiány van belőlük és nem tervez elállni az ún. stabilizációs hozzájárulástól. Ennek pozitív visszhangja volt a nővérek körében is" - hangsúlyozta.

Korábban:

Egyelőre hírzárlat van Matovič újabb „atombombája”, a belépési bónusz körül

A dunaszerdahelyi és a galántai kórházban - még - nem kell műtéteket elhalasztani, de a nagy kórházak leállása őket is bedöntheti

(TASR)