Krajčí: Ha az embereket ötnaponként tesztelnénk, jelentősen enyhíthetnénk az intézkedéseken

2021. január 24. - 13:58 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a TA3 politikai műsorában vendégeskedett, ahol többek között arról beszélt, hogy milyen gyakran lenne legideálisabb az emberek tesztelése, valamint mikor nyithatnak meg újabb üzletek.

Krajčí: Ha az embereket ötnaponként tesztelnénk, jelentősen enyhíthetnénk az intézkedéseken
Fotó: TASR

„Ötnaponként lenne legideálisabb az embereket tesztelni. Ha ezt biztosítani tudnánk, akkor jelentősen enyhítetnénk az intézkedéseken. Egyfolytában kiszűrnénk a köztünk élő fertőzötteket” – állapította meg Krajčí, aki egyetért az egyes önkormányzatok felhívásával, miszerint azok, akik a hét elején már leteszteltették magukat, azok újfent vegyenek részt a szűrésen. A jövőben az állam támogathat ilyen lehetőségeket, Krajčí szerint azonban ez nagyban függ a mintavételi pontok kapacitásától is.

Az egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy ha nagyobb mértékben sikerülne megvalósítani az emberek folyamatos tesztelését, akkor az ország megengedhetné magának az intézkedések további enyhítését.

„Az egyetlen dolog, ami lerövidítheti a lockdown idejét, az az, ha az emberek becsületesen fogják magukat teszteltetni – főként azok, akik másokkal találkoznak, mert olyankor terjed a vírus” – mondta Krajčí, majd hozzátette: az intézkedés betartása mellett február 8-án nyithatnak meg újabb üzletek, amikor áttérünk a covid-automatára, valamint ha a fertőzöttek száma kevesebb lesz ötezernél.

A miniszter elmondta, a kormány a jövő heti ülésén foglalkozhat azzal, hogy osszanak-e szét FFP2 típusú reszpirátorokat az idősek és a pozitívan teszteltek között. „Egyértelműen támogatom, és úgy gondolom, hogy most lenne a leghelyesebb, ha a pozitívan tesztelt személyek két reszpirátort is kapnának, mert ezáltal intenzívebben védenék a környezetüket” – mondta.

Krajčí védelmébe vette a szűrőtesztelést, amelynek célja, hogy kiszűrje a társadalomból a legfertőzőbbeket, illetve fény derüljön a legnagyobb gócpontokra.


TASR/para