Krajčí: Hetente mintegy 20 százalékkal nő a fertőzöttek száma

2020. szeptember 23. - 18:40 | Belföld

Hetente mintegy 20 százalékkal nő a fertőzöttek száma, jelentette ki Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter a kormány szerdai ülése után.

Krajčí: Hetente mintegy 20 százalékkal nő a fertőzöttek száma
-illusztráció- (Fotó: TASR/Pavel Neubauer)

Hozzátette: a tárca nyomon követi az egyes regionális közegészségügyi hivatalok teljesítőképességét. Krajčí arról is tájékoztatott, hogy a kormány 500 000 antigén teszt gyorsított beszerzését hagyta jóvá.

Az antigén teszteket az államhatárokon, az egészségügyi intézetekben, a szociális otthonokban fogják alkalmazni, de ezekkel akarják tesztelni a kritikus infrastruktúrákért felelős személyeket is.

„Ezeknek a teszteknek az érzékenysége 97-98 százalékban megegyezik a standard PCR tesztek érzékenységével, így kiváltképp alkalmasak a beteg emberek kiszűrésére”

– hangsúlyozta Krajčí.

Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap elnöke hozzátette: azonnali hatállyal megkezdik az új tesztek beszerzését.

„Bízom benne, hogy ha a vállalatok készek ellátni minket, egy héten, vagy legfeljebb tíz napon belül megkezdődhet a disztribúció, a tesztek pedig eljuthatnak a végső felhasználókhoz”

– fejtette ki. Egy teszt ára legfeljebb 10 euró lesz.

Krajčí elmondta: nyomon követi a regionális közegészségügyi hivatalok teljesítőképességét. Szerinte néhány hivatal már elérte, vagy túl is lépte a kapacitása felső határát, de egyelőre egyikből sem jelezték, hogy nem győznék a munkát. Megjegyezte, hogy nyáron már volt egy munkaerő-toborzás, és igyekeznek tovább erősíteni az egyes hivatalok teljesítőképességét. Nem zárta ki, hogy a helyzet romlani fog.

TASR

Címkék: Marek Krajci