Krajčí ígéretet tett az oroszoknak, ezért kaphatott Szlovákia a Szputnyik V-ből

2021. március 3. - 09:29 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elismerte, hogy az oroszok a Szputnyik V vakcina beszállításának feltételéül szabták, hogy azzal oltsunk is, és ne csak a raktáron álljon. Emiatt írta alá ilyen hamar a rá vonatkozó kivételt - írja a Denník N.

Krajčí ígéretet tett az oroszoknak, ezért kaphatott Szlovákia a Szputnyik V-ből
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

A miniszter ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy miért nem kapcsolódunk be az orosz vakcina klinikai tesztelési stádiumába, ami alapján jogosan használhatnánk.

"A vakcina használatának ideiglenes engedélyét az Oroszországgal kötött egyezség részeként kellett megadnom. A másik fél oda akart küldeni a vakcinából, ahol valós érdeklődés mutatkozik iránta, és ahol nemcsak raktározni szeretnék, hanem embereket menteni általa" - szögezte le.

Az orosz vakcinálva azonban egyelőre nem oltanak, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatallal együtt még leellenőrzik az első szállítmányt. Krajčí szerint valószínűleg a jövő héttől lehet majd jelentkezni a Szputnyik V-vel történő oltásra, és leghamarabb két hét múlva kezdenek vele ténylegesen oltani.

Ahogy korábban írtuk, az oltás iránt érdeklődőknek meg kell erősíteniük, tudnak arról, hogy olyan vakcináról van szó, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Krajčí beszélt arról is, hogy foglalkoznak majd egy ún. kártérítési alap létrehozásával, amely arra szolgál, hogy az oltások nem kívánt mellékhatásainak következményeit enyhítsék általa.

A Szputnyik V vakcinából eddig 200 ezer érkezett Szlovákiába. A minisztérium becslése szerint ebben a hónapban a Pfizer/BioNTech konzorciumtól 413 100 adag vakcina érkezik, további 75 600 adag a Modernától, 356 864 adag az AstraZeneca gyártól.

Hétfőtől változik az oltási terv, és csak a kor számít majd. Az AstraZenecával fogják oltani a 60-70 év közötti polgárokat, a 70 év felettieket pedig a Pfizer és a Moderna vakcinájával. Az eddigi kivételeket eltörlik.

(TASR/Denník N/parameter)