Krajčí: Jövő év elején érkezhet meg hozzánk az első 180 ezer oltás a COVID-19 ellen

2020. október 29. - 20:25 | Belföld

Az első 180 000 darab oltás az új típusú koronavírus ellen várhatóan jövő év elején érkezik meg Szlovákiába. Ezt Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter jelentette ki csütörtökön, a Markíza televízióban. Hangsúlyozta: az oltás önkéntes alapú lesz, semmiképpen sem lesz kötelező.

Krajčí: Jövő év elején érkezhet meg hozzánk az első 180 ezer oltás a COVID-19 ellen
TASR

A miniszter kizárta, hogy az illetőt, aki úgy dönt, hogy nem oltatja be magát, nem fogják munkába engedni.

„A klinikai tesztek a végéhez közelednek. Ezeket ugyan bármikor felfüggeszthetik, de itt több cégről van szó. Két cég már nagyon jól áll, és ez a két vakcina valószínűleg Európában is hozzáférhető lesz. Az oltások elosztása a lakosság számaránya alapján fog történni, illetve annak függvényében, hogy az egyes országok hány darabot rendeltek. Vagyis az oltás várhatóan többé-kevésbé egyszerre fog megkezdődni egész Európában”

– fejtette ki a tárcavezető, hozzátéve: az első oltásokat egy protokoll alapján fogják beadni.

Az egészségügyi tárca már korábban kijelentette, hogy a COVID-19 betegség elleni vakcina gyors kifejlesztése nem jelenti azt, hogy az oltóanyag nem lesz kellőképpen biztonságos. A vakcina gyors fejlesztését azzal magyarázta, hogy a szokásosnál több embert és eszközt vontak be a munkába.

Minden újonnan kifejlesztett oltást háromfázisú klinikai tesztelésnek vetnek alá. Az első fázisban néhány tíz, a másodikban néhány száz önkéntest oltanak be, majd figyelik, hogy nem jelentkeznek-e náluk valamilyen súlyos, nemkívánatos mellékhatások. Ha csak a többi oltás esetében is megfigyelhető, szokásos mellékhatások jelentkeznek, továbblépnek a harmadik fázisba.

Ekkorra már több ezer önkéntest oltanak be, és megfigyelik, hogy az oltóanyag kellően hatékony-e, vagyis hogy megakadályozza-e a betegség kialakulását, illetve hogy okoz-e bárkinél ritkán jelentkező, nemkívánatos mellékhatásokat.

Utolsó lépésben egy független bizottság kiértékeli az eredményeket, majd dönt arról, hogy az oltás kellően biztonságos és hatékony-e ahhoz, hogy piacra lehessen dobni.

Az Európai Unió tagállamaként Szlovákia csatlakozott a vakcina biztosítását célzó közös közbeszerzéshez, és összesen 3 millió oltást rendelt elő.

TASR