Krajčí a koronavírus elleni oltásról és az iskolákra vonatkozó kötelező maszkviselésről beszélt

2020. augusztus 23. - 15:51 | Belföld

Az új koronavírus elleni oltással egyelőre azok élnek, akik szeretnének, önkéntes alapon működik a kihasználása, mondta el Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter ma délután a Markíza televíziós csatorna Na telo plus című műsorában.

Krajčí a koronavírus elleni oltásról és az iskolákra vonatkozó kötelező maszkviselésről beszélt
Marek Krajčí (TASR)

„Egy információs kampánnyal fogjuk felhívni az emberek figyelmét az oltás előnyeire, azonban senkire sem szeretnénk ráerőltetni a dolgot“ – hangsúlyozta. Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter meggyőződése, hogy az emberek ehhez való hozzáállását befolyásolni fogja a tény, hogy meg kell tanulnunk együtt élni az új vírussal.

Krajčí megerősítette, hogy az oltás ingyenes lesz.

„Minden esetben igaz, hogy az adott vakcina csak a klinikai vizsgálatok harmadik fázisa után kerülhet piacra. Ez az feltétel érvényes az Európai Unió területén, tehát Szlovákia területén is"

– szögezte le.

A legfontosabbnak a veszélyeztetett korcsoportba tartozók oltását tartja. Hozzátette, azoknak, akik tesztelése során kiderül, hogy elegendő antitesttel rendelkeznek, nem lesz szükségük élni az oltással.

Branislav Gröhling (TASR)

Szó esett továbbá az iskolaév első két hetében történő kötelező maszkviselésről is. A felsőtagozaton ez kötelező lesz, az alsón pedig ajánlott.

Krajčí és Gröhling egyetértett abban, hogy egyelőre nem lehetünk száz százalékosan biztosak benne, hogy csupán az első két hétben lesz szükség a maszk viselésére. Ez a pandémia alakulásától függ majd.

„A személyes véleményem azonban az, hogy ha a járvány helyzete hasonló lesz a jelenlegihez, akkor két hét után elhagyható lesz a maszk“ – emelte ki az egészségügyi miniszter.

„Tudatosítanunk kell, hogy az iskolákba való belépés körülbelül 800 000 embert érint, akik érintkezésbe kerülnek másokkal is. Fel kell mérnünk a kockázatot, erre szolgál az első két hét, amikor viselni kell a maszkot“ – fejtette ki Gröhling. Rámutatott továbbá, hogy amennyiben valahol probléma merülne fel, azt helyileg próbálják majd megoldani.

(čas.sk)