"Krajčí mécsesekkel járhatná körbe a szlovákiai temetőket, hogy vezekeljen"

2021. október 30. - 12:58 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi miniszter az utóbbi időben utódját, Vladimír Lengvarskýt kritizálva turnézik a szlovák médiában, de most az egyik vezető tudós szakembertől olyat kapott, hogy a fal adja a másikat.

"Krajčí mécsesekkel járhatná körbe a szlovákiai temetőket, hogy vezekeljen"
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Krajčí, illetve a vele egy karámban lévő Igor Matovič exkormányfő nevéhez olyan projektek fűződnek, mint a pont egy éve kezdődött tömeges tesztelés, az egészségügyi minisztériumnál uralkodó káosz, az antigéntesztek mennybe menetele, továbbá a Szputnyik V vakcina körüli hacacáré, amivel végül egy utcányi ember ha beoltatta magát.

Krajčí most a szlovák médiában turnézik, és olyanokat mind, minthogy a harmadik hullám kezdete nálunk a legsúlyosabb (TA3), vagy hogy az egészségügyi minisztériumtól senki nem konzultál vele (HN).

A Nový Čas megszólította a volt minisztert, mit csinálna másképp, mint utódja, erre azt írta, hogy "személy szerint már március végén elkezdtem volna oltani a Szputnyikkal, a váróterem elindítását követően pedig egy kampányt indítottam volna az oltások népszerűsítéséért, mint azt terveztük is". Azt már nem teszi hozzá, hogy elrendelhette volna miniszterként, hogy oltsanak a Szputnyikkal. Olyan általánosságokat viszont még megfogalmazott, hogy jobban kellene ösztönözni a háziorvosokat és növelni a mobil oltócsapatok számát.

A volt miniszter hadjárata ugyanakkor nem maradt visszhang nélkül, a legkeményebben pedig a Dáta bez pátosu (Pátoszmentes adatok) nevű szakértői csapatot vezető elemző, Ivan Bošňák reagált, aki

azt üzente Krajčínak, hogy "mécsesekkel járhatná körbe a szlovákiai temetőket, hogy vezekeljen".

Emlékeztet arra is, hogy a miniszter volt az, aki lemondott a Pfizer és a Moderna bizonyos felajánlásairól, és nem rendelte meg.

"Megalázta a környezetét, a tudósokat, senkivel nem működött együtt, semelyik ország példájából nem tanult, azt hangoztatta, hogy minket fognak más országok követni, de a mi utunkat nem járta, szerencsére senki" - üzente neki. - "Hagyjon minket békén, Marek! Hagyjon minket végre békén!"

Bošňák Krajčíról úgy tartja, hogy nem a megfelelő pódium prédikátora. A Dáta bez pátosu oldalán megjelent, hogy Krajčí idején információs pokol volt, és nemhogy a fertőzöttek korbeli, de járásbeli megoszlását sem ismerték. "Ma szerencsére mindent azonnal tudunk, köszönhetően az új csapatnak, és a régi csapat arra alkalmas embereinek" - fogalmaznak.

Kritikusan nyilvánult meg Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet korábbi vezetője is, aki szerint Marek Krajčí miniszteri posztról való távozásakor már szinte minden szakember ellene volt, és lemondásra szólította fel. Úgy véli, rossz menedzseri döntések miatt káosz uralkodott a minisztériumnál, ehhez képest Lengvarský egyensúlyt teremtett.

"Ha Marek Krajčí úgy gondolja, hogy valamilyen morális igényt formálhat meg a visszatérésére, akkor egy teljesen más dimenzióban, más világban él" - húzta alá.

(Čas.sk)