Krajčí megtiltotta volna a külföldi utazást a gyerekeknek a szünidő utolsó két hetében, de Gröhling beszólt neki

2020. augusztus 12. - 13:36 | Belföld

Még egyáltalán nem biztos, hogy a szünidő utolsó két hétében nem mehetnek majd külföldre vagy 100 főnél nagyobb rendezvényre a gyerekek, ahogyan azt Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szeretné. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter kompromisszumos javaslatot készítene elő jövő hétre. A kormány szerdán végül nem tárgyalt az egészségügyi miniszter javaslatáról.

Krajčí megtiltotta volna a külföldi utazást a gyerekeknek a szünidő utolsó két hetében, de Gröhling beszólt neki


Már szerdán tárgyalta volna a kormány Marek Krajčí egészségügyi miniszter javaslatát, amelynek célja a COVID 19 oktatási intézményekben való terjedésének lassítása lenne.

A javaslat gyakorlatilag megtiltaná az óvodásoknak és az iskolásoknak, hogy a szünidő utolsó két hetében külföldre menjenek vagy 100 főnél nagyobb rendezvényen vegyenek részt.

Az óvodába, iskolába ugyanis csak azokat a gyerekeket, tanulókat engednék be, akik a törvényes képviselőjük igazolja, hogy az iskolakezdés előtti 14 napban nem jártak külföldön, nem vettek részt száz főnél nagyobb látogatottságú rendezvényen vagy nem voltak nemzetközi táborokban Szlovákiában.

Ha a szülő ilyen nyilatkozatot nem tud adni – mert például a gyerekével külföldön járt –,

a gyerek csak akkor mehetne iskolába/óvodába, ha a visszatérte után legkorábban az 5. napon elvégzett RT-PCR COVID tesztje negatív.

Aki tehát szeptember 1-jén, kihasználva az ünnepnapot, Magyarországra menne gyerekével, azt legkorábban csak a szeptember 5-én elvégzett teszt negatív eredményével viheti iskolába 7-én.

Branislav Gröhling oktatási miniszter túl szigorúnak tartja ezt a javaslatot, ő inkább

a júniusi iskolakezdéskor használt nyilatkozatot alkalmazná, amiben a szülőnek csak arról kellett nyilatkoznia, hogy gyerekének nincsenek tünetei, és sem a közegészségügyi hivatal, sem pedig kezelőorvosa nem rendelt el karantént számára.

A miniszter szerint nem tervezik iskolák, városok lezárását nagyobb számú fertőzött esetén sem, inkább csak osztályok bezárása szintjén gondolkodnak. Részletes tájékoztatást augusztus 18-ra ígért.

A hírt bővítjük.

- lpj -

Címkék: COVID-19, iskolaügy