Krajčí: Nem fog úgy nőni a fertőzöttek száma, mint Csehországban

2020. október 30. - 17:29 | Belföld

Az országos tesztelésnek és a kijárási tilalomnak köszönhetően nem fog olyan gyorsan nőni a pozitív esetek száma, mint Csehországban – véli Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter.

Krajčí: Nem fog úgy nőni a fertőzöttek száma, mint Csehországban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mint arról a pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt, a korházakban jelenleg a fertőzöttek számára fenntartott fekhelyeknek körülbelül a fele van kihasználva, de ezek számát még lehet növelni. Krajčí továbbá elmondta, hogy a járványügyi helyzet szempontjából már minden járás vörös besorolású.

Azt is elismerte, hogy egyre nehezebb azoknak a fertőzötteknek a kiszűrése, akiknek nincsenek tünetei. Főleg azok teszteltetik magukat, akiknek vannak tünetei. Jelenleg 1906 egészségügyi alkalmazott van karanténban koronavírus-fertőzés, illetve ennek gyanúja miatt.

A napi esetszám és a pozitív tesztek százalékaránya is növekvő tendenciát mutat.

„Egyre nehezebben tudjuk kiszűrni azokat a fertőzötteket, akiknek nincsenek tünetei”

– magyarázta a miniszter.

Főleg azok teszteltetik magukat, akiknek vannak tünetei. Jelenleg 1906 egészségügyi alkalmazott van karanténban koronavírus-fertőzés, illetve ennek gyanúja miatt.

Az incidencia, vagyis az új megbetegedések gyakorisága tizennégy napos időtartam alatt 385-ről 528-ra emelkedett. A kórházi ápolásra szorulók számának növekedése Krajčí szerint hatalmas mértékű. Ez a szám 727-ről 1237-re emelkedett. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 115-ről 210-re nőtt. 95 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre. Ez a szám múlt héten 53 volt. Naponta átlagosan 18 haláleset történik a koronavírussal összefüggésben.

Jelenleg több tesztet végeznek, mint korábban. A napi átlag hétnapos időtartam alatt 10 042-ről 12 457-re nőtt. A pozitív minták aránya 19,7 százalék. Korábban ez az arány 16,5 százalék volt. A fertőzöttek számának napi emelkedése továbbra is öt és 10 százalék között mozog. Az esetszám duplázódásának ideje 7 és 15 nap közé tehető. A 65 év feletti korosztályban 1501 fertőzöttet találtak. Egy hete ez a szám 1101 volt.

Legtöbben Zsolna és Eperjes megyében szorulnak kórházi ellátásra (378, 332).

„Folyamatban van a páciensek egy részének a délebbi kórházakba való átszállítása”

– mondta a tárcavezető.

Az új megbetegedések 14 napos időtartam alatt mért gyakorisága szempontjából a Turdossini (Tvrdošín), Námesztói (Námestovo), Alsókubini (Dolný Kubín), Bártfai (Bardejov), Kisszebeni (Sabinov), Csacai (Čadca), Rózsahegyi és a Turčianske Teplice-i járás van a legrosszabb helyzetben. A hétnapos incidenciát alapul véve a helyzet némileg javult a Turdossini, Alsókubini, Námesztói, Bártfai és a Liptószentmiklósi járásban. A pozitív esetek számának jelentős növekedését regisztrálták Rimaszombatban, Nagykürtösön, Komáromban, Vágújhelyen (Nové Mesto nad Váhom) és Kiszucaújhelyen (Kysucké Nové Mesto). Az egyes járásokban eltérő a pozitív esetek aránya. Néhol ez az arány eléri a 30 százalékot. A legjobb helyzetben a Duna menti alföld és Dél-Szlovákia régiói és vannak.

A miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos felszólította az embereket, hogy továbbra is tartsák be az előírásokat.

„Fontos, hogy azok, akiknek a tesztje negatív lett, ne gondolják, hogy nem lehetnek fertőzöttek”

- hangsúlyozta Krajčí. Mikas hozzátette: minden tesztnek megvannak a maga korlátai. Hangsúlyozta az intézkedések fontosságát.

TASR

Címkék: Marek Krajci