Krajčí szerint sokkal előnyösebb a Szputnyik-szerződés, mint bármi, és ezt meg kéne köszönnünk az oroszoknak!

2021. május 6. - 11:58 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) a Facebookon közölte, hogy van mód a Szputnyik V-vakcinákról kötött szerződéstől való visszalépésre, amennyiben az orosz fél egy adott hónapban nem szállítja le a beígért vakcinamennyiség felét.

Krajčí szerint sokkal előnyösebb a Szputnyik-szerződés, mint bármi, és ezt meg kéne köszönnünk az oroszoknak!
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Krajčí elbüszkélkedett vele, hogy ezt a kitételt neki sikerült beleolvasztania a szerződésbe. Tehát még egyszer: hogy ha a másik fél nem szállítja le időben a szerződött mennyiség legalább felét (!).

Az exminiszter figyelmeztetett, hogy nem kell az összes vakcinát lehívnunk és megfizetnünk, és lehetőség van arra is, hogy Szlovákia túladjon ezeken a vakcinákon, amire az Európai Bizottságon keresztül szerzett többi vakcina esetében nincs mód. "Azokat mindet át kell vennünk és kifizetnünk, és most még arra sincs lehetőség, hogy az EU-n kívül eladjuk őket" - szögezte le.

Krajčít tehát aggasztja, hogy nem tudjuk a vakcinákat esetleg eladni EU-n kívülre, miközben eleve nincs belőlük elég.

Duzzogott amiatt is, hogy az egyes tagállamokat arra kényszerítették, hogy jóval nagyobb mennyiségeket rendeljenek, mint amekkorára szükségük van, eközben pedig némely vakcinákat csak az idei utolsó negyedévben szállítanak le. "Aki a legkevésbé szűkítette az igényeit, annak volt a legnagyobb lehetősége mihamarabb hozzájutni a vakcinákhoz. Így nézett ki a gyógyszeripari cége és az Európai Bizottság egyezsége" - jegyzi meg konspirációszagúan Krajčí.

Emlékeztetett arra is, hogy míg a vakcinagyártókat a késésekért nem fenyegeti semmilyen szankció, velük szemben az országoknak fel kell vásárolniuk a megrendelt mennyiségeket. Visszautalva az előző mondatára, aki nem volt "szűkmarkú", hogy a volt miniszter szavai szerint gyorsabban hozzájusson a vakcinákhoz, az többet kényszerül megvásárolni, mint amennyire szüksége van.

Ehhez képest Krajčí sokkal előnyösebbnek tartja a Szputnyik-szerződést, és nem marad más Szlovákia számára, mint megköszönni az orosz félnek, hogy hajlandóak voltak velünk ilyen előnyös szerződéset aláírni.

Az egészségügyi minisztérium április végén hozta nyilvánosságra a Szputnyik-vakcinák megvásárlásáról szóló szerződést, amely 19 900 000 amerikai dollár értékű vakcinavásárlásról szól, áfa nélkül.

(TASR/parameter)