Krajčít alkalmatlannak tartja a miniszteri posztra az SaS-es Cigániková

2020. november 11. - 14:06 | Belföld

Októberben egy alkalommal már jóváhagyott a kormány mintegy 100 millió eurós dotációt az állami egészségbiztosító számára, most pedig újabb 98 milliót.

Krajčít alkalmatlannak tartja a miniszteri posztra az SaS-es Cigániková
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Az Általános Egészségügyi Biztosító (VšZP) újabb kisegítését Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter terjesztette a kormány elé, ám az SaS miniszterei azt nem támogatták, tartózkodtak.

Jana Bittó Cigániková, aki a parlament egészségügyi bizottságát vezeti, a kormány ülését követően közölte a Denník N-nel, hogy a javaslatról kedden este 22 órakor szerzett tudomást, a miniszter nem tájékoztatta az SaS-t a tervéről. Cigániková közlése szerint arra kérték, hogy halasszák el a szavazást róla, a miniszter azonban a reggel hatkor kezdődő kormányülésre mégis beterjesztette azt.

Az SaS-es képviselő ezt miniszteri gyengeségnek ítéli meg. Úgy látja, hogy ha biztos lenne a javaslatában, akkor beszélt volna róla korábban és elfogadná a kritikáját is. Cigániková alkalmatlannak tartja Krajčít a miniszteri posztra, ám úgy véli, hogy a minisztérium vezetésének effajta módját annak kell oldania, aki őt kinevezte, tehát a kormányfőnek.

Szavai szerint ő Krajčítól és Igor Matovičtól is kért találkozót, de nem találtak rá időt. "Nem a politikusok saját pénzéről van szó, lehetne bennük annyi tisztesség, hogy a lehető leghatékonyabban költsék el" - mondta.

Bittó Cigániková szerint ha a VšZP betartaná a terveket, akkor nem lenne vele gond. Úgy véli viszont, hogy az állandó állami dotálás mögött az OĽaNO azon szándéka áll, hogy egyetlen állami biztosító működjön.

Éppen ezért az SaS saját törvénymódosító javaslatot készül a parlament elé terjeszteni, mellyel megemelnék az állami hozzájárulást a biztosítottjaik után, emellett korlátoznák a biztosítók nyeresége kifizetésének módját. Ez utóbbit az egészségügyi ellátás földrajzi és időbelli hozzáférhetőségéhez, valamint egyéb feltételekhez kötnék.

(TASR/Denník N)