Krajniak azzal dicsekedett, hogy a minisztérium 2 milliárd eurót fizetett ki járványügyi segélyként, Raši mégis kritikával illette őt

2021. június 13. - 17:32 | Belföld

Ez év februárja óta a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium munkavállalónként és alkalmazottanként átlagosan 646 eurót fizet az Elsősegély ++ (Prvá pomoc ++) keretében.

Krajniak azzal dicsekedett, hogy a minisztérium 2 milliárd eurót fizetett ki járványügyi segélyként, Raši mégis kritikával illette őt
Milan Krajniak (TASR)

A minisztérium összesen mintegy kétmilliárd eurót fizetett ki járványsegélyként. Milan Krajniak munkaügyi, szociális és családügyi miniszter (Sme rodina) beszélt erről a TA3 V politike című vasárnapi műsorában.

„Számomra ez elegendő segítségnek tűnik, hiszeb február óta minden munkáltatónak, aki azt mondta, meg akarja tartani az alkalmazottjait, kifizetettük a munkavállalóval kapcsolatos költségek 100% -át”

– mondta Krajniak. A miniszter úgy véli, hogy a támogatás kifizetése jól irányított, visszamenőlegesen csak a járulékfizetés néhány módján változtatna, amit a járvány kezdetén alkalmaztak.

Richard Raši, független képviselő nem értett egyet a miniszterrel, és felhívta a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap adataira, miszerint Szlovákia a támogatás összegét tekintve az EU listájának végén kullog.

Krajniakot hibáztatta azért, mert nem támogatta a családokat segítő ellenzéki javaslatokat, és hatályon kívül helyezte az előző kormányok által elfogadott előnyök egy részét.

Krajniak ez ellen azzal érvelt, hogy például az ingyenes ebédek esetében a szülők választhatnak, hogy ingyenes ebédet kérnek-e a gyermekük számára vagy inkább anyagi hozzájárulást kérnek. Elutasította a 13. nyugdíj törlésének vádját is, kijelentve, hogy a nyugdíjasok a történelem legmagasabb járulékát kapták.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vállalatoknak és az alkalmazottaknak nyújtott segítségnek még nincs vége, csupán az év végéig igazodni fog a Covid-automata országos szintjéhez.

A fekete és bordó színnel jelöltek az Elsősegély ++ csomagot kapják, a pirosak és rózsaszínek az Elsősegély +-t, míg a narancssárga és sárga besorolásúak az általános Elsősegélyt fogják megkapni.

A jövő év elejétől pedig hosszú távú „kurzarbeit” lép életbe.

Krajniak kommentálta a tervezett bérlakások építését is, amelyet a Sme rodina mozgalom támogat. A miniszter szerint a vonatkozó jogszabály tervezete már elkészült, és a következő napokban beszélni is fognak róla, például a Nemzeti Tanács gazdasági bizottságában.

Raši úgy gondolja, hogy a bérlakások építésére vonatkozó jogszabályokat már régen jóváhagyhatták volna. „Egy és negyed éve nincs egyetlen bérlakásunk sem” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az érintett törvényről a koalícióban még meg sem állapodtak. Szerinte a Hlas-SD pártnak a következő hetekben elő kell terjesztenie saját megoldási javaslatát a bérlakások építésére. Krajniak azt állította, a kormány minden jó ellenzéki javaslatot is figyelembe fog venni.

(čas.sk)