Krajniak elismerte, ha ez bekövetkezik, nem tudnak segíteni a háztartásoknak az energiaárak kapcsán

2022. november 23. - 16:09 | Belföld

Költségvetési provizórium esetén a munkaügyi minisztérium nem lenne képes 2023-ban 900 millió euróval támogatni a háztartásokat az energiaárak növekedése miatt keletkezett kiadások kompenzációjaként.

Krajniak elismerte, ha ez bekövetkezik, nem tudnak segíteni a háztartásoknak az energiaárak kapcsán
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erről Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, család- és szociális ügyi miniszter beszélt a szerdai kormányülés után.

Amennyiben nem sikerül elfogadni az új költségvetést, Szlovákia költségvetési provizóriumba kerülne, ez pedig azt eredményezné, hogy a kormánynak az előző évre érvényes költségvetés alapján kellene gazdálkodnia tovább.

"A szociális szféra az a terület, ahol 2,8 milliárd eurós emelés szerepel az állami költségvetés tervezetében. Ennek legnagyobb része a nyugdíjasoknak, a gyermekes családoknak szánt támogatás, valamint, az energetikai segítségnyújtás. Ha nem fogadják el a költségvetést és provizórium lép életbe, akkor a 900 millió euró a ’levegőben lógna’, és nem tudnánk felhasználni a háztartások megsegítésére” – figyelmeztetett Krajniak.

A tárcavezető szerint ez nagy kár lenne, éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor.

Krajniak kiemelte, igyekszik meggyőzni a képviselőket, hogy fogadják el a 2023-ra vonatkozó költségvetési tervezetet. "Az összeget maradéktalanul az emberek energiával kapcsolatos megsegítésére szeretnénk fordítani. Az összeget a következő év egészére, nemcsak a következő fűtési szezonra készítjük elő. Minden háztartás számára garantálni tudnánk az alacsonyabb gáz- és hőárakat” – jegyezte meg Krajniak, hozzátéve, előbb vagy utóbb, de úgyis elfogadják a költségvetést.


(TASR)