Krajniak: Főleg az energiaárakkal foglalkozott az érdekegyeztető tanács

2022. szeptember 26. - 20:13 | Belföld

Főleg az energiaárakkal foglalkozott a kormány gazdasági és szociális érdekegyeztető tanácsa – jelentette ki a tanács hétfői ülését követően Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

Krajniak: Főleg az energiaárakkal foglalkozott az érdekegyeztető tanács
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A háromoldalú érdekegyeztető tanács ma több javaslatot véleményezett és néhány módosítással el is fogadott. Az energiaárakkal foglalkoztunk a legtöbbet”

– mondta.

„A kormány azt kérdezte a szociális partnerektől, melyik megoldást tartják jobbnak az energiaárakkal kapcsolatban, az árplafont vagy a kompenzációt. Örülök, hogy szinte mindannyian egyetértettünk abban, hogy az árplafon a jobb megoldás. A kompenzációhoz csak nagyon specifikus szegmenseknél nyúlunk majd – egyes cégeknél vagy a közszféránál. Ott, ahol a helyzetet nem oldja meg az árplafon”

– magyarázta.

Krajniak azt is hangsúlyozta, a kormány „nagyon gyorsan” bejelenti, milyen árakkal számolhatnak a háztartások 2023-ban a gáz, a villany és a fűtés esetében.

„Ugyanígy járunk el a közszférával is, még idén olyan árakat jelentünk be, amelyek a közszféra számára is elfogadhatók. Ugyanez lesz a cégek esetében”

– közölte a miniszter.

„Tájékoztattuk a szociális partnereket, hogy a kormány mai ülésén 1,5 milliárd euróval módosította a költségvetési törvény tervezetének kiadási és bevételi oldalát is, erre a támogatások és az árplafon bevezetése érdekében van szükség. Ebből körülbelül 200 millió euró lesz a nyugdíjasoknak nyújtott inflációs segítség. Az év végéig pedig 1,3 milliárdot használunk fel a közszféra és a cégek megsegítésére”

– tette hozzá Krajniak.

„Úgy vélem, az összes szociális partner egyetértésével tudunk eljárni ezekben a kérdésekben még ezen és a jövő héten”

– zárta Krajniak.

TASR

Címkék: Milan Krajniak