Krajniak: Ha veszélyhelyzet van, ingyen szállíthatjuk ki a védőfelszereléseket

2021. február 25. - 21:15 | Belföld

Szükség van a veszélyhelyzet kihirdetésére, egyebek között ahhoz, hogy segíteni tudjunk a szociális intézmények lakóinak és az ott dolgozóknak. Rendkívüli helyzetben az állam ingyenesen szállíthat például védőeszközöket a nem állami, illetve a megye vagy az önkormányzat által fenntartott létesítményekbe – közölte a parlamenti ülésen Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

Krajniak: Ha veszélyhelyzet van, ingyen szállíthatjuk ki a védőfelszereléseket
Milan Krajniak (TASR)

A miniszter emlékeztette az ellenzéki képviselőket, hogy a veszélyhelyzetet Peter Pellegrini kormánya hirdette ki egy évvel ezelőtt, pedig akkor még nem volt ennyi fertőzött, senki nem feküdt kórházban és haláleset sem volt a COVID-19 miatt.

„Szükség van a vészhelyzet kihirdetésére ahhoz, hogy segíteni tudjunk a szociális intézményekben lakó 45 ezer embernek és az intézményekben dolgozó több mint 40 ezer alkalmazottnak. Hogy segíthessünk az ágazathoz tartozó 950 gazdasági szereplőnek, mondta Krajniak. A miniszter tájékoztatása szerint eddig 15,5 millió darab védőfelszerelést osztottak szét.

Krajniak tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet kihirdetésének köszönhetően képesek 14 naponta 200 ezer tesztet szállítani az intézményeknek, és szintén ennek köszönhető, hogy garantálható az energiaellátásuk is. Érvényben van továbbá 350 „átvezénylési parancs”, melynek köszönhetően két hétre biztosítani lehet szakképzett személyzetet azokban az intézményekben, ahol a vírus terjedése miatt karanténba kell vonulniuk az alkalmazottaknak.

Krajniak arra is emlékeztetett, hogy 2020 szeptembere óta folyamatosan tesztelik a szociális intézetek lakóit, és meggyőződése szerint ennek is köszönhető, hogy - más országokkal összehasonlítva - ezek az intézetek nálunk jól állnak járványügyi szempontból.

Erik Tomáš ellenzéki képviselő emlékeztette Krajniakot, hogy a szociális otthonokban végzett általános tesztelések kedvező eredményeit nem lehet összehasonlítani az országos tesztelésekével.

TASR