Krajniak kemény lockdownról beszél, Krajčí pedig még ennél is súlyosabb helyzettel riogat

2021. november 22. - 07:38 | Belföld

Mindkét politikus, a Sme rodina munkaügyi minisztere, illetve az OĽaNO volt egészségügyi minisztere is a vasárnapi tévés vitaműsorokban szerepelt. 

Krajniak kemény lockdownról beszél, Krajčí pedig még ennél is súlyosabb helyzettel riogat
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Milan Krajniak (Sme rodina) a TA3 műsorában azt mondta, hogy az intézkedések fokozatos szigorítása helyett inkább háromhetes kemény lockdownt vezetne be mindenki, tehát oltottak és oltatlanok számára is, mivel így az egész rövidebb lehetne. Csak az oltatlanok számára nem látja értelmét a lockdownnak, mivel szerinte a mobilitást szükséges csökkenteni. Nem pártolja a védőoltások kötelezővé tételét, ahogy vitapartnere, Peter Pellegrini sem.

A köztévében Marek Krajčí volt a vendég, és úgy ítélte meg, hogy a hétfőtől érvényes szigorított intézkedések gyengék, hatékonyságuk pedig kérdéses. "Az oltatlan bemehet például a cipő- vagy ruhaboltba is. A mobilitás ezzel nem nagyon csökken" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a járványhelyzet súlyos, és a kórházak valószínűleg nem tudják elkerülni az összeomlást. "Vagy készek leszünk elfogadni kemnyebb intézkedések, vagy csupán figyelemmel kísérjük, ami történik, és az egy humanitárius katasztrófához lesz hasonló" - húzta alá. Hozzátette, az egyes üzleti egységek működése azzal is veszélybe kerül, ha nem tudják meggátolni a járvány terjedését és sok beteg ember marad otthon.

A volt miniszter úgy véli, Eduard Heger (OĽaNO) meglehetősen bátran fogalmazott a védőoltások kötelezővé tételéről az idősek számára. "Ha erre pragmatikusan tekintünk, és be lenne oltva a 60 feletti népesség, nem lenne szükség korlátozásokra. A fiatalok megfertőződhetnek, mert nem kerülnek annyian kórházba. Ha a kötelező oltások mellett lesz politikai akarat, akkor én is támogatom, de pontosan meg kell határoznunk az egészségügyi korlátait" - hangsúlyozta.

Sajnálja, hogy a kormány elállt a masszív teszteléstől, mint amilyenre februárban került sor. Mint mondta, ő maga inkább az otthoni tesztelés híve, ezeket kellene mindenki számára elérhetővé tenni, mivel ezáltal kiszűrhetőek olyan emberek, akik nem is tudnak a megfertőződésükről.

(TASR)