Krajniak kinyitná a templomokat, mert valami megmagyarázhatatlan jelenségre figyelt fel

2021. február 22. - 08:45 | Belföld

A munka-, szociális és családügyi miniszter szeretné, ha előkészítenék annak feltételeit, hogy megnyithassák a templomokat a hívek előtt.

Krajniak kinyitná a templomokat, mert valami megmagyarázhatatlan jelenségre figyelt fel
Milan Krajniak - Fotó: Cséfalvay Á. András

A Facebookon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy ezzel tulajdonképpen most nem veszíthetünk semmit, viszont sokat nyerhetünk. "Az imádság és liturgia által mi, a hívők sokat kaphatunk. Segítséget és reményt, amire most a legnagyobb szükségünk van" - fogalmazott.

Közölte azt is, hogy az idősotthonokban olyan jelenségekre figyeltek fel, amelyekre nem találni tudományos vagy logikus magyarázatot.

Azokban az otthonokban ugyanis, ahol megjelent a koronavírus-fertőzés, és egyúttal a lelkészek és papok lelki támaszt nyújtottak a bentlakóknak, akik akár áldozhattak vagy gyónhattak is, tudományosan megmagyarázhatatlan módon a Covid-19 betegség kevésbé súlyos lefolyását tapasztalták.

Krajniak állítja, hasonló jelzéseket kapott a kórházakból is, ugyanakkor egyik verziót sem konkretizálta. Úgy véli, a templomok megnyitása mindenki számára segítene.

"Miért kellene megnyitnunk hamarabb a templomokat, mint például az üzleteket vagy a mozikat? Nemcsak azért, mert a szentmiséken valló részvétel az alkotmány által garantált vallásszabadság megnyilvánulása. Nemcsak azért, mert a kertészeteket is megnyitottuk, mivel jön a tavasz" - írja.

Hozzáteszi, a templomok megnyitásával lehetővé tesszük, hogy az emberek imádkozzanak és a liturgián keresztül kérjék az Istent, hogy ne csak rajtuk, de másokon is segítsen.

Krajniak említett egy "pozitív példát" a történelemből, ami ugyanakkor nehezen igazolható. Állítja ugyanis, hogy 1710-ben azt követően ért véget a pestisjárvány Nagyszombatban, hogy az ott élők összegyűltek és együtt imádkoztak a Szent Miklós dómban. "Ezután csoda történt. Véget ért a pestisjárvány és Nagyszombatban onnantól kezdve senki nem halt meg pestisben" - szögezte le.

A szentmiséken ma nem engedélyezett a nyilvánosság részvétele. A Covid-automata szerint a bordó fázisban tarthatnak nagyobb létszámú ember számára szentmiséket, be kell tartani azonban a 15 négyzetméter/fő szabályt, illetve szükséges a részvételhez negatív koronavírusteszt.

(HNonline.sk/parameter)