Krajniak szerint működnek az alkalmazottakat támogató projektek, Richter viszont csak a fejét csóválja

2020. november 22. - 17:31 | Belföld

Milan Krajniak munkaügyi, szociális és családügyi miniszter (Sme rodina) azt állítja, hogy a koronavírus-járvány idején a foglalkoztatást támogató rendszer jól működik.

Krajniak szerint működnek az alkalmazottakat támogató projektek, Richter viszont csak a fejét csóválja
Milan Krajniak (TASR)

Hangsúlyozta, hogy a munkanélküliségi ráta októberben is csökkent, és

a gazdasági válság közepette augusztus óta 53 ezer ember talált munkát Szlovákiában.

Elődje, Ján Richter (Smer-SD) szerint azonban az intézkedések végső hatása csak akkor fog nyilvánvalóvá válni, ha a támogatási rendszerek leállnak, és megkezdődik a valós gazdasági élet. Minderről a TA3 televíziós csatorna V politike című vasárnapi műsorában beszéltek.

„Különösen örülök annak, hogy a munkaerőpiac reagál azokra az intézkedésekre, amelyeket nyár óta teszünk, mivel a munkanélküliség csökkenése egész Szlovákiában tapasztalható"- mondta Krajniak, hozzátéve, hogy augusztus óta a legtöbben az Eperjesi járásban találtak munkát.

Szerinte a foglalkoztatás növekedése folytatódni fog, ugyanis a multinacionális vállalatok a szlovák beszállítókkal kötnek szerződést, mert úgy látják, hogy azok az állami támogatásnak köszönhetően stabilak. A miniszter szavai szerint néhány vállalat, mely korábban a munkaerő csökkentésén gondolkodott, most újabb alkalmazottakat vesznek fel, mivel megnőtt a megbízásaik száma.

Az exminiszter Richter azonban aggodalmának adott hangot, ami a novemberi és a decemberi hónapot illeti, ugyanis ezen időszakokban egyébként is rendre instabilabb a munkaerőpiac.

„Lejárnak a megállapodások, véget érnek a meghatározott időre kötött szerződések, emiatt rosszabbodhat a helyzet”

– tette hozzá. Szerinte csak a jövő év közepe tájékán derül majd ki, hogy, mennyire sikerült vagy éppen nem sikerült támogatni a munkaerőpiacot.

Ján Richter (TASR)

Richter bírálja a munkaügyi minisztert, amiért a regisztrált munkanélküliekkel nem foglalkozott. Szerinte a minisztériumnak nagyon gyorsan el kell kezdenie az új projekteket, amelyek támogatják például a tartósan munkanélkülieket, a fiatalokat vagy az 50 vagy annál több éves kategóriát. Az aktív munkaerő-piaci politikához szükséges pénzmennyiséget is elégtelennek tartja.

Krajniak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a projektek működnek, és nagyon eredményesnek tartja például a fiatalok számára indított projektet is, amelyben a minisztérium havonta 122 euróval járul hozzá a 30 év alatti emberek havi jövedelméhez, abban az esetben, ha munkát találnak, ennek köszönhetően - véleménye szerint - alacsonyabban fizetett pozíciót is betölthetnek.

Richter továbbá hangsúlyozta, a Smer-SD semmiképp sem fogja támogatni az étkezési utalványokról szóló határozat megváltoztatását, mely szerint az alkalmazott eldöntheti, hogy utalványra, avagy készpénzre tart-e igényt.

Krajniak ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a módosítás egy kompromisszumos megoldás lenne a jegyek megtartása és eltörlése közt.

(čas.sk)