Krajniak vázolta, milyen anyagi segítségre számíthatnak a nyugdíjasok, és mi lesz az energiaárakkal

2022. szeptember 23. - 07:41 | Belföld

Ha szeptember végéig nem lesz Szlovákia számára is elfogadható európai megoldás az energiaválságra, október folyamán dönt a kormány az energiaárak szabályozásáról. Ezt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter jelentette be ezt csütörtökön a TV Joj Na hrane című műsorában.

Krajniak vázolta, milyen anyagi segítségre számíthatnak a nyugdíjasok, és mi lesz az energiaárakkal
Fotó: TASR - illusztráció

Az intézkedés jogi keretét az energetikai szükséghelyzetről szóló törvény módosításával teremtik meg. Krajniak díjazta, hogy Karol Hirman új gazdaságügyi miniszter gyorsan cselekszik.

Krajniak szerint a háztartások többféle formában kapnak majd segítséget az energiaárakkal kapcsolatban. Az első az ársapka meghatározása.

„Vagy megteszi az EU, és ez a megoldás elfogadható lesz számunkra, vagy október folyamán mi döntünk arról, hogy miként fogjuk szabályozni az árakat. Nem ígérhetjük, hogy ugyanolyan lesz, mint az idei év. De olyan lesz, hogy meg tudják fizetni” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, a legrosszabb szociális helyzetben lévők anyagi kompenzációjára is gondol az állam, a konkrét formáról még egyeztetnek.

Krajniak szerint a kormány további segélyekkel készül az extrém áremelés által leginkább érintetteknek, ami nem csak az energiát érinti. Emlékeztetett arra, hogy augusztus végéig kifizették az első inflációs segélyt.

„Rövidített jogalkotási eljárásban a jövő héten kerülnek a parlament elé a nyugdíjasoknak szánt inflációs segélyek és egyéb intézkedések, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartásnak segítsünk” – jegyezte meg.

A miniszter szerint a nyugdíjasok újabb segítése a 14. nyugdíj formájában történik a 13. nyugdíj 70 százalékának mértékében – ezt novemberben folyósítják. Erre az intézkedésre több mint 200 millió eurót különítettek el.

Ugyanakkor más veszélyeztetett csoportok számára is készülnek segélyekkel. „Mindez egyszeri segítség lesz több száz eurós összegben” – ismertette Krajniak.

Ebben az SaS is támogatja a kormányt, erősítette meg Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának az elnöke, szerinte azonban előnyösebb lenne a Csehországban bevezetett rendszer. Ott ha az infláció meghaladja az öt százalékot, a nyugdíjakat már az adott év folyamán valorizálják. Szlovákiában erre csak évente egyszer, mindig januárban kerül sor.


(TASR)