Krátert robbantot a kisbolygón az űrszonda

2019. április 25. - 16:07 | Tech

A japán űrügynökség (JAXA) csütörtökön megerősítette, hogy valóban krátert robbantott a Földtől 340 millió kilométerre lévő Ryugu kisbolygón április elején a Hajabusza-2 űrszonda. 

Krátert robbantot a kisbolygón az űrszonda
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az űrszondának az volt a feladata, hogy mesterséges krátert hozzon létre a Ryugun. A tervek szerint májusban visszatér a kráterhez, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetnek a tudósoknak a Naprendszer kialakulásának kutatásában.

A robbantást végző kicsiny kúpformájú eszköz (Small Carry-on Impactor, SCI) április 5-én indult el az űrszondából a Ryugu felé, amikor a Hajabusza-2 ötszáz méterre közelítette meg a kisbolygót. Úgy programozták, hogy 40 perccel később robbanjon.

Megerősítették, hogy eközben az űrszonda azonnal eltávolodott a kisbolygótól, hogy ne rongálja meg a robbantás vagy a becsapódás kőtörmeléke, majd kis kamerát bocsátott ki a robbantás helyszíne fölé, hogy nagyjából egy kilométer távolságból megörökítse az eseményt.

"Nagy kihívást jelentő feladat volt és a világ első ilyen kísérlete, de büszkén erősítjük meg, hogy kráter képződött a kisbolygón"

- mondta Cuda Juicsi, a JAXA projektmenedzsere.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Közülük a német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja. Februárban landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse.

A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal.

A Ryuguhoz hasonló aszteroidák gyakran őriznek kövületeket a Naprendszer születésének idejéből. A napszél hatására a kisbolygó felszíne olyan változásokon ment át, amelyek miatt ezen anyagok begyűjtéséhez mélyre kell ásni a műszereknek.

(MTI)

Címkék: Hajabusza, Ryugu