Krčméry szavait manipulálva próbálták elhitetni, hogy a reszpirátorok ártalmasak!

2021. április 7. - 14:30 | Belföld

Több mint 25 ezren osztottak meg a Facebookon egy félrevezető videót márciusban, melyre a TASR és az AFP hírügynökség hívta most fel a figyelmet.

Krčméry szavait manipulálva próbálták elhitetni, hogy a reszpirátorok ártalmasak!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A videó szerint a reszpirátorok viselete ártalmas, mivel rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A videóban elhangzott az is, hogy egyfajta vegyi koktélt hordunk az arcunkon, melynek a mérgező hatását soha nem tesztelték. Ezzel szemben az igazság az, hogy a légzésvédő maszkokban (reszpirátor) lévő anyagok ártalmatlanok.

A videó egy része, melyen szerepel Vladimír Krčméry országosan ismert epidemiológus is, a Hospodárske noviny felvételének manipulált változata. Február 23-án, amikor a Kormányhivatalban szakemberek tanácskoztak a kormány tagjaival, az eseményre érkező Krčméry megált beszélni az újságírókkal. Néhány percig válaszolt a kérdéseikre, de végig kissé lihegő hangon.

Az AFP a manipulált videót és az eredetit összevetette egy szoftverrel, és kiderült, hogy az eredetit lelassították, azt a benyomást keltve, hogy a szájmaszkot viselő Krčmérynek gondjai vannak a levegővétellel.

A videóban olyan állítások is elhangzanak, miszerint a reszpirátorok ragasztót, UV stabilizátorokat, formaldehidet, anilint és polipropilént is tartalmaznak, az AFP által megszólaltatott német szakemberek, például Jörg Feldman, a Szövetségi Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Intézet szóvivője, vagy a TÜV Nord válalat szóvivője, Annika Burchard azonban ezt cáfolták, ugyanis a reszpirátorokat nem ragasztják, hanem annak rétegeit hőkezeléssel illesztik egymáshoz.

Veit Houben, a bielefeldi vegyi-technológiai laboratórium vezetője pedig arról számolt be az AFP-nek, szélsőséges esetben tartalmazhat a maszk anilint vagy formaldehidet, viszont akkor szennyeződésről van szó, nem pedig arról, hogy ez egy szándékolt összetevő. Houben a Wiso c. folyóirat számára tesztelt 25-féle sebészi maszkot és 15-féle textilmaszkot, előbbiek egyikében sem találtak az említett anyagokból, utóbbiak egyikében viszont felleltek anilint, ám azt a maszktípust azóta kivonták a forgalomból.

A német Warentest alapítvány 10, tanúsítvánnyal rendelkező FFP2-es maszkot vizsgált meg, policiklusos aromás szénhidrogének, formaldehid, nikkel és lágyítószerek nyomai után kutatva, ám nem találtak ilyen szennyeződést.

Az európai piacon jelenlévő szájmaszkoknak meg kell felelniük az Európai Parlament és Európai Tanács 2016/425-ös számú, védőeszközökről szóló rendelkezésének, valamint az EN 149 + A1-es harmonizált normának.

Kizárni nem lehet, hogy hibás termék kerül a piacra ezen a területen, akárcsak más területen, az utóbbi években viszont egyetlen arcmaszk esetében sem igazolódott be, hogy mérgező anyagokat tartalmaznának.

A forgalomból kivont termékek megtalálhatók a RAPEX rendszerében, a 2020-as és 2021-es adatok viszont alátámasztják, hogy a maszkok nem mérgezőek. 169-féle arcvédő maszkot vontak ki a piacról, ám egyik esetben sem azért, mert toxikus anyagot tartalmazott volna.

(TASR)