Krémekért és kutyatápért cserélt gazdát a termőföld Nagyudvarnok mellett – gyanús vagy törvényes?

2015. november 13. - 13:16 | Régió

A Denník N napilap terjedelmes írásban számolt be a Járási Hivatal igazgatójának felesége által vezetett cég termőföldekkel kapcsolatos cseréiről. Richard Kmeť hivatalvezető szerint minden törvényesen zajlott.

Krémekért és kutyatápért cserélt gazdát a termőföld Nagyudvarnok mellett – gyanús vagy törvényes?
Illusztráció (Fotó: TASR)

A lap kb. 400 hektárnyi termőföldről ír, amelyet Nagyudvarnok községtől még Tóth Ernő polgármesteri ciklusa idején, 2013-ban vásárolt meg a dunaszerdahelyi székhelyű Ekom Plus nevű társaság. Szakértői becsléssel közel 60 centben állapították meg a termőföld négyzetméterárát, a teljes terület pedig mintegy 20 ezer euórért cserélt gazdát – írja a Denník N.

Úgy tudják, a képviselő-testület azzal adta el a termőföldet két éve, hogy közös vállalkozásba kezd a dunaszerdahelyi céggel, ha pedig nem így történik, akkor a telkeket vissza kell szolgáltatnia a falunak.

Augusztus 1-jétől a kormány egy olyan jogszabályt léptetett hatályba, mely alapján csereszerződés keretén belül nem válthat gazdát a termőföld. Még ezt megelőzően adott el termőföldet az Ekom Plus a szintén dunaszerdahelyi székhelyű M.E.R. Kft-nek, amely a Járási Hivatal elöljárója, Richard Kmeť feleségének birtokában van.

Azt kell tudni, hogy augusztus 1-je előtt a termőföldet először olyan gazdáknak kellett felkínálni, akik szerepeltek egy erre a célra létrejött speciális jegyzékben.

A törvény azonban tartalmazott egy kiskaput, ami sokaknak lehetőséget nyújtott arra, hogy pénz helyett árucikkért jussanak termőföldhöz csereszerződés keretén belül.

A Denník N figyelmeztetett arra, hogy a két említett cég esetében is így jött létre az üzlet, a M.E.R. Kft., amely kozmetikumokkal is foglalkozik, márkás krémekkel fizetett a földért.

Ezt a csereügyletet az Ekom Plust vezető Szomolai Tibor is megerősítette a lapnak.

Richard Kmeť a Paraméter megkeresésére reagált a cselekményre. „Az üzleti feltételekről nem tudok nyilatkozni, mivel nem vagyok egyik cég ügyvezetője sem, és ezek a szerződések jogilag nem nyilvánosak. Azt viszont cáfolom, hogy 400 hektárnyi termőföldről volna szó, ugyanis

a családunknak és a feleségem cégének a birtokában sajnos sosem volt több kb. 4 hektárnál”

– mondta.

A Denník N arról is tájékoztatott, hogy az érintett termőföld, amire a M.E.R. Kft. szert tett, azóta újabb csereügylet tárgya volt. Információik szerint néhány parcellát további dunaszerdahelyi társaságokkal nagy mennyiségű kutyatápra és műanyag ablakokra cseréltek. A kutyatápot a Denník N szerint Kulcsár Lajos, a Jednota dunaszerdahelyi elnöke kínálta fel, míg a műanyag ablakokat Németh Szilveszter nagyudvarnoki vállalkozó cége, a Nea-Plast EU.

„A járási hivatal kataszteri főosztályán standard eljárás folyt a csereszerződések ügyében. Kb. 500 ilyen esetet tartunk nyilván a járásban, amelyeknél

mindig valamilyen árucikkre cseréltek termőföldet. Volt, aki malacokra, más festményre vagy épp autógumikra.

Ezek standard szerződések, amelyeket a törvény is engedett augusztus 1-jéig” – magyarázta a hivatalt vezető Kmeť.

Hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy ez az ellene irányuló lejárató kampány része. „Nagyudvarnok előző polgármestere,

Tóth Ernő ellen másfél hónapja feljelentést tettem a NAKA-nál

ez ügyben, mert komoly fenyegetést kaptam. Számítottam is egy ilyen reakcióra” – fogalmazott.

A község előző vezetésének több ügye kapcsán rendőrségi vizsgálat folyik, ezek között vannak a telekeladások is. Ürögi János, a falu jelenlegi polgármestere a Denník N-nek úgy nyilatkozott, hogy fejleszteni kívánják a községet, ezért újabb építkezési telkeket alakítanak ki, ugyanakkor a korábbi polgármester által lebonyolított telekeladásokról a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálat miatt nem nyilatkozhat.

„Az Ekom Plus-szal azonban szakértői becslés alapján megszabott árral törvényes szerződés született, és ez nem szerepel azok között, amelyeket a rendőség vizsgál” – közölte portálunkkal Ürögi.

-para-