A Kreml szerint Ukrajna világháborút akar kirobbantani, ám van egy kis csavar a történetben

2022. október 7. - 13:27 | Külföld

Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, ám az ukránok szerint a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét.

A Kreml szerint Ukrajna világháborút akar kirobbantani, ám van egy kis csavar a történetben
Fotó: TASR/AP

Peszkov csütörtök este arra reagált, hogy Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján aznap arról beszélt, hogy a NATO-nak "preventív csapást" kellene mérnie Oroszországra.

Később Volodimir Zelenszkij szóvivője is megszólalt az ügyben, aki elmondta, hogy

az Oroszországgal szembeni szankciókra utalt, amikor azt mondta, hogy megelőző csapásra van szükség a nukleáris fegyverek használatának megakadályozása érdekében

- közölte pénteken Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök szóvivője.

"Kollégák, önök egy kicsit túl messzire mentek a nukleáris hisztériával, és már ott is atomcsapásokat hallanak, ahol azok nem léteznek" - írta az ukrán államfő szóvivője, Nyikiforov a Facebook közösségi oldalon.

"Az elnök a (február 24-i ukrajnai orosz invázióig) tartó időszakról beszélt. Akkor megelőző intézkedéseket kellett alkalmazni, megakadályozandó, hogy Oroszország háborút indítson. Hadd emlékeztessem önöket, hogy az egyetlen intézkedés, amelyről akkor szó volt, a megelőző szankciók voltak".

Nyikiforov szerint az atomfegyverek használatára tett célzásokat "csak a terrorista állam" Oroszország engedte meg magának. "Ukrajnától soha nem fognak ilyen felhívásokat hallani" - hangsúlyozta.


(MTI)