A Kreml szóvivője szerint nem lehet Navalnij megmérgezéséről beszélni, amíg nincs meg a méreg

2020. augusztus 26. - 14:58 | Külföld

Nem lehet Alekszej Navalnij megmérgezéséről beszélni mindaddig, amíg nem találják meg szervezetében a mérget - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

A Kreml szóvivője szerint nem lehet Navalnij megmérgezéséről beszélni, amíg nincs meg a méreg
Fotók: Rt.com, AP

Mint mondta, Moszkva "türelemmel viszonyul" azokhoz a kijelentésekhez, hogy az orosz ellenzéki politikust nagy valószínűséggel megmérgezték, de nem ért velük egyet. Hangsúlyozta: a Kreml "egyértelműen, abszolút módon, másoknál nem kevésbé" érdekelt annak kiderítésében, hogy miért zuhant kómába az ellenzéki politikus.

Úgy vélekedett, hogy az incidens nem ok arra, hogy megromoljanak az orosz-nyugati kapcsolatok.

Kitért Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóháza elnökének nyilatkozatára, amelyben a politikus uniós országok provokációját sejttette a történtek mögött. Hangsúlyozottan hipotetikusan érvelve azt mondta, hogy ha Moszkva véglegesen arra a megállapításra jutna, hogy mérgezés történt, elgondolkodna azon, hogy kinek állt ez érdekében.

Vologyin az alsóház honlapján kedden közzétett nyilatkozatában közölte: annak kivizsgálására utasította a biztonsági és korrupcióellenes bizottságot, hogy vajon az, ami Navalnijjal történt, nem Németország és európai országok provokációja volt-e annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek Oroszországban, és megnehezítsék a Fehéroroszország belügyeibe való külső beavatkozás megakadályozását. Feltételezését a "radikális ellenzékiért aggódó" Angela Merkel német kancellár és Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikáért felelős főképviselője nyilatkozataira alapozta.

Vologyin szerint uniós államok, Ukrajna és az Egyesült Államok az ellenzék támogatásával és "provokációk" szervezésével "minden teketória nélkül beavatkoztak" Fehéroroszország belügyeibe.

Oroszországban bűnügyi nyomozás nem indult az ügyben, mert a hivatalos indoklás szerint nem sikerült azonosítani a politikus szervezetébe került anyagot.

MTI