A Kreml török békejavaslatra számít Putyin és Erdogan találkozóján

2022. október 12. - 19:56 | Külföld

A Kreml érdemi török közvetítési javaslatra számít Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki találkozóján az ukrajnai konfliktus ügyében - mondta szerdán Jurij Usakov, az orosz államfő külügyi tanácsadója.

A Kreml török békejavaslatra számít Putyin és Erdogan találkozóján
Recep Tayyip Erdogan (TASR/AP)

"Erdogan valószínűleg hivatalosan javaslatot fog tenni valamire" - mondta az elnöki tanácsadó a két vezető Kazahsztánban esedékes csütörtöki találkozójára utalva.

"Sajtóértesülések vannak arról, hogy a török fél meghatározott elgondolásokkal fog előállni, nem zárhatom ki, hogy Erdogan aktívan érinteni fogja ezt a témát az asztanai tárgyalás során" - tette hozzá Usakov, aki úgy fogalmazott, hogy érdekes és hasznos megbeszélést vár.

Usakov beszélt arról is, hogy amennyiben sor kerülne orosz-ukrán kapcsolatfelvételre, az török területen történne. Egyben méltatta Törökország álláspontját, hogy "elvből nem csatlakozik az illegális nyugati szankciókhoz". Törökország erőteljesen függ az orosz gáztól és olajtól. Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Ankara arra törekszik, hogy fenntartsa kapcsolatait Ukrajnával és Oroszországgal egyaránt.

Ankara fontos szerepet játszott a szeptemberi orosz-ukrán fogolycserében, illetve a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindítását célzó júliusi megállapodás létrejöttében.

MTI