Kresák magyarázza bizonyítványát

2016. március 10. - 17:33 | Belföld

Morvay Péter, a Híd ifjúsági szervezetének vezetője szerdán facebookos profilján megosztott egy magyar nyelvű blogbejegyzést, mely alatt parázs vita alakult ki. 

Kresák magyarázza bizonyítványát
Peter Kresák (Fotó: SITA)

A konfliktus abból született, hogy Morvay egy ismerőse megszólta, miért magyarul blogol, ha a Híddal a szlovák parlamentbe indult - és elhangzott részéről egy "Na Slovensku po slovensky" is. Később párttársa, a parlamenti mandátumot szerző Peter Kresák igazat adott ugyanennek a kommentelőnek abban, hogy a szlovák nemzetiségű választókkal szemben nem helyénvaló és nem illő kizárólag magyarul blogolni, és hozzáfűzte azt is, hogy "egy polgári pártban ezt nem így kéne".

Mivel a téma nagy figyelmet gerjesztett, délután megkerestük az ügyben Peter Kresákot is, az alábbiakban a vele folytatott beszélgetésünket közöljük.

Milyen polgári elv alapján gondolja, hogy a Híd politikusának elsősorban szlovák nyelven kéne blogolnia?

"Nem gondolom ezt, ez nem igaz. Az egész ki lett forgatva. Mivel én nem tudok magyarul, nem értettem az egész párbeszédet, de elmondom az én szemszögemből, mi történt. Morvay kolléga egy politikával kapcsolatos dolgot osztott meg az oldalán, én pedig szívesen támogattam volna őt, ha értem a bejegyzést. Csupán arról van szó, hogy mint a Híd tagja, nem tudom támogatni a kollégámat - mert én a kollégámként tekintek Morvayra -, ha nem tudom, miről van szó.

Kifejtettem a véleményemet, melynek lényege az volt, hogy szlovákul is ott lehetne az írás, hogy azok az emberek, akik egyetértenek a párttal, értsék, hogy miről van szó, és tudják őt támogatni. Tehát az egész dolog teljesen pozitív indíttatású volt a részemről, aztán kirobbant valami a hozzászólások között. Elmondtam ott is még egyszer, hogy részemről nem a "Na Slovensku po slovensky"-ről van szó, de mintha azt senki nem vette volna észre. Az egész arról szól, hogy ha összetartunk, akkor támogassuk egymást."

Tehát Ön szerint a Hídnak minden egyes esetben kétnyelvűen kéne kommunikálnia?

"Kétnyelvűen, igen. Vannak szlovák szavazóink, vannak magyar szavazóink, és nem volna helyes csak az egyik félt megszólítani, mert akkor a másik nem érti."

Beszélt erről az ügyről a Híd vezetőségével vagy Morvay Péterrel? Kialakult valamiféle konfliktus emiatt bárki között?

"Nincs semmilyen konfliktus, minden rendben van közöttünk. Engem csak figyelmeztettek, hogy valami probléma van kialakulóban, én pedig elmagyaráztam, hogy gondoltam a dolgot. Nekem úgy tűnik, mintha valaki szándékosan konfliktust keresne ott, ahol az nincs. Tényleg nagyon sajnálom, ha félreérthető voltam."

(parameter)