A krími tömeggyilkos Putyin és az általa meghirdetett "orosz világ" híve volt

Porosenko ukrán elnök annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki az Oroszország által megszállt Krím félszigeten lévő Kercs városának egyik oktatási intézményében szerdán történt tömeggyilkosságot, amelyben a legfrissebb sajtóhírek szerint 19 diák vesztette életét, a sérültek száma pedig különböző adatok alapján 37 és 41 között van - jelentette az Ukrajiszka Pravda hírportál.

A krími tömeggyilkos Putyin és az általa meghirdetett "orosz világ" híve volt
Fotó: TASR/AP

"Ma Kercsiben szörnyű gyilkosság történt. Az ügyészség jelentette nekem, hogy büntetőeljárást indítottak" - mondta sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elnök az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldöttségével tartott találkozóján, utalva arra, hogy ukrán ügyészség, pontosan a Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége terrortámadás címen indított eljárást a kercsi oktatási intézményben történtek kivizsgálására. 

Porosenko hangsúlyozta, hogy az ilyen esetek kivizsgálása fontos Ukrajna számára, hiszen a Krím ukrán terület, és a megszállt félszigeten élők ukrán állampolgárok. "Magától értetődően, amikor ukrán állampolgárok halnak meg, bárhol is történjen, az számunkra tragédia" - fűzte hozzá. 

Az államfő kifejezte részvétét minden ukránnak, aki gyermekét vagy közeli hozzátartozóját vesztette el. 

"A tragédia következményeiért a felelősség teljes mértékben a Krímet megszálló állam, az Orosz Föderáció hatóságait és a helyben létrehozott orosz megszálló hatóságokat terheli" - szögezte le Refat Csubarov, a krími tatárok érdekvédelmi szervezetének, a medzslisznek a vezetője, ukrán parlamenti képviselő. Kifejezte aggodalmát, hogy az esetet az orosz karhatalmi szervek a félszigeten élő krími tatárokkal szembeni újabb üldözésekre használják fel. Rámutatott: számos orosz híradás terjesztett olyan információt nap közben, hogy az elkövető egy "tatár kinézetű" fiatalember. Az orosz Nyomozó Bizottság  csak több óra hallgatás után hozta nyilvánosságra, hogy a valódi támadó Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes tanulója volt. 

Borisz Babin, az ukrán államfő krími képviselője óva intette az orosz szerveket, hogy a tragédiát a félszigeten élő más nemzetiségűek elleni fellépésekre felhasználják. Sürgette őket továbbá a bűnügy mihamarabbi alapos kivizsgálására.     

Irina Friz kormánypárti parlamenti képviselő, a NATO Parlamenti Közgyűlésében akkreditált ukrán küldöttség vezetője szintén Oroszországot tette felelőssé. Megjegyezte, hogy a Krím Oroszország általi annektálása előtt a félszigeten soha olyan nem történt, mint ami szerdán a kercsi iskolában.     

Rámutatott arra, hogy az orosz híradások szerint a tömeggyilkosságot végrehajtó Vlagyiszlav Roszljakov a VKontaktye orosz közösségi portálon igen tanulságos tartalmú oldallal rendelkezett, amely arról tanúskodik, hogy egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa meghirdetett "orosz világ" híve volt. Ezért - mint fogalmazott - ne keressenek  "ukrán nyomot" az ügyben, és az ukrán nacionalista szervezet, a "Jobboldali Szektor (PSZ) névjegykártyáját" sem a támadó zsebében - tette hozzá, visszautalva egy közismertté vált korábbi orosz álhírre, amelyben a PSZ vezetőjének sértetlen névjegykártyáját egy porig égett autóban találták meg.

mti/para