Kritikus a helyzet a kassai specializált geriátriai intézetben

2020. október 28. - 20:34 | Régió

A kassai Szent Lukács specializált geriátriai intézet (VOÚG) geriátriai és ápolási osztályán pillanatnyilag 40 COVID-19-pozitív pácienst tartanak számon. Már 31 alkalmazott van karanténban. „A helyzet válságos, de már sikerült stabilizálni” – mondta el a TASR hírügynökségnek Juraj Sýkora, az intézet igazgatója.

Kritikus a helyzet a kassai specializált geriátriai intézetben
Fotó: TASR

Hozzátette: az igazolt fertőzötteket az első pozitív teszteredményt követő tíz napon belül ismét letesztelik. Ha egy páciens negatív teszteredményt produkál, és javul az egészségi állapota, hazaengedhetik őt, a gyógyult alkalmazottak pedig visszatérhetnek a munkahelyükre.

Sýkora elmondása szerint az intézetnek jelen helyzetben anyagi, technikai és személyzeti támogatásra, többek között védőfelszerelésekre és egyéb segédeszközökre lenne szüksége.

A VOÚG kapacitása 156 ágy, jelenleg 95 pácienst kezelnek az intézetben. A legtöbb itt kezelt beteg kardiovaszkuláris problémákkal érkezik. Sok a mozgáskorlátozott, a balesetet szenvedett, illetve a vertebrogén, onkológiai és anyagcsere-betegségekkel küzdő páciens.

A VOÚG üzemeltetője a Szlovák Egészségügyi Minisztérium és a kassai Főegyházmegyei Karitász.


(TASR)

Címkék: kassa, koronavírus