Kríziscsapatot küldtek a miloslavovi iskolába, a rendőrség újabb információt adott ki

2022. január 10. - 11:45 | Régió

Pszichológusokból álló kríziscsapat kezdte meg a tevékenységét hétfőn a miloslavovi iskolában a súlyosan bántalmazott 11 éves kislány esete kapcsán.

Kríziscsapatot küldtek a miloslavovi iskolába, a rendőrség újabb információt adott ki
Fotó: Szinghoffer Mátyás

A szakértők egyeztetnek a tanárokkal a történtekkel kapcsolatban, és arról is beszélnek majd, hogyan kezeljék a zaklatás témáját az iskolában. Ezt követően a szakemberek minden osztállyal elbeszélgetnek – tájékoztatott Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

A miniszter közölte, hogy az iskola igazgatójával is konzultált az oktatási tárca. Svetlana Síthová, a minisztérium államtitkára is részt vesz a keddi iskolaszéki ülésen.

A miniszter elítélte a Miloslavovban történteket. Sajnálatát fejezte ki a sajtóbeszámolók miatt, és amiatt, hogy a bulvársajtó és a közösségi média visszaélt a helyzettel, ami agresszióhoz és további nyugtalanságokhoz vezethet.

„A minisztérium azon dolgozik, hogy a tanulók visszatérhessenek az iskolákba, ahol együtt lehetnek a tanáraikkal, az osztálytársaikkal és az iskolatársaikkal, emellett megértés, együttérzés és támogató légkör veszi körül őket" - jelentette ki.

A tárcavezető szeretné, ha ez az eset nem csúszna át vádaskodásokba, abba a leegyszerűsítésbe, hogy az iskolát, a családot, a közösségi hálót hibáztatják.

„Az ilyen ügyekben több tényező van jelen egyszerre" - jegyezte meg.

Gröhling leszögezte, idén januártól júliusig webkonferenciákat rendeznek a pedagógusok számára gyerekpszichológusok bevonásával, hogy megelőzzék az iskolai erőszakot és a zaklatást. Emlékeztetett arra is, hogy decemberben cselekvési tervet nyújtott be a kormánynak a minisztérium a zaklatás elleni küzdelemről. Gröhling közölte, hogy a tanácsadói rendszer reformja is foglalkozik az iskolai zaklatás megelőzésével. „A zaklatás megelőzése, a megértés és a tisztességes viselkedés elősegítése összetett kérdés, ehhez időre van szükség, és mindannyiunknak dolgoznunk kell rajta" - tette hozzá a miniszter.

A történtekkel kapcsolatban a rendőrség hétfőn délelőtt közölte, hogy újabb büntetőeljárást indítottak a támadás miatt. A 11 éves kislány megtámadásával kapcsolatban védett személy sérelmére elkövetett szándékos testi sértés és garázdaság miatt indult eljárás – közölte Michal Szeiff, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„Ha a nyomozás során felmerül a gyanú, hogy más bűncselekményeket is elkövettek, a nyomozó a törvénynek megfelelően jár el, és újabb bűncselekmények elkövetése ügyében is büntetőeljárást indít" - közölte Szeiff. Az ügyben a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság rendőrei nyomoznak.

Korábban már megírtuk, hogy múlt vasárnap délután a kislány egy barátnőjével ment el otthonról, azzal, akivel az iskolában is egy padban ül. A kislány délután háromkor beszélt még telefonon az édesanyjával, azt mondta, merül le a telefonja, ezért kikapcsolja, és majd csak akkor kapcsolja vissza, mikor már megy a vonatra. Az édesanyja viszont este hétkor hiába várta őt, nem érkezett a vonattal. Nem tudta őt elérni, később pedig a rendőrség jelezte, hogy kórházba szállították meztelenül és sérülten.
A kislány arra emlékezett, hogy valakinek a partiból kiöntötte a kofoláját, ez váltotta ki a retorziót. A tőle évekkel idősebb lány alkoholt öntött a szájába, és úgy tartotta őt, hogy azt le is nyelje. A nyilvánosságra került videókon agresszorként feltűnő lány édesanyja rendőr, és a kislányt úgy fogja, hogy hátulról a lábain ül, háta pedig ki van fordulva. A levetkőztetett lányt a nyakánál fogva tartja, haját húzza és közben nevet. A körülöttük állók eközben videóztak és fotóztak. A lányt levetkőztették, telefonját összetörték. Az eset után kórházba került, ahol adtak neki melltartót és pelenkát, mert semmi nem volt rajta. (Teljesen más történetet mesélt a videón agresszorként fellépő lány édesapja.)
Az ügyről érdeklődik a parlament elnöke, és foglalkozni készülnek vele a parlament belbiztonsági bizottáságban is. Az incidens egyik főszereplőjének háza előtt tüntetésre készültek vasárnap, a rendőrség azonban közbelépett.

(TASR/FB/para)