A krumpli után a disznóhús is drágább lesz

2019. április 16. - 14:40 | Belföld

Hamarosan drágul a sertéshús, ebből kifolyólag a sertéshúskészítmények is, jelentette ki Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) elemzője.

A krumpli után a disznóhús is drágább lesz
Fotó: MTI-illusztráció

A felvásárlási ár emelkedését már jelezték a tenyésztők. Emiatt a húsfeldolgozók 8-10 százalékos áremelkedéssel számolnak már ebben a hónapban. Ezt pár héten belül a fogyasztók is érzékelni fogják.

„Úgy saccoljuk, átlagosan 5-10 százalékos lehet a bolti áremelkedés”

- mutatott rá az elemző. A Szlovák Gazdaszövetség legutóbb arról tájékoztatott, hogy a krumpli ára is emelkedhet, akár 50 százalékkal.

A sertéstenyésztés kényes és bizonytalan vállalkozás az állományt sújtó betegségek, fertőzések miatt. Mindez anyagi rizikóval jár, feltehetően ennek tudható be, hogy az elmúlt évtizedekben visszaesett a sertéstenyésztés.

„Az ezredforduló óta Szlovákiában esett vissza a legnagyobb mértékben a sertéstenyésztés az EU összes tagállama közül. Az ezredfordulón még 1 562 000 sertést tenyészettek Szlovákiában, 2018-ra ez 628 ezerre zsugorodott, ami 60 százalékos csökkenést jelent” - tette hozzá Sadovská. Ilyen nagyságrendű csökkenés volt ezalatt Csehországban, Bulgáriában, Máltán és Szlovéniában is.

Magyarországon az ezredforduló óta 46,2 százalékkal esett vissza a sertésállomány, Lengyelországban 39,5 százalékkal. Ezzel szemben Spanyolországban jelentősen, több mint a harmadával bővült az ágazat az elmúlt két évtizedben:. A második legnagyobb, 6,1 százalékos állománybővítés Dániában ment végbe. Összességében az EU-ban 10 százalékos a visszaesés.

(TASR)