Kubában is épít erőművet az egyik legbefolyásosabb szlovák

2016. január 15. - 09:38 | Belföld

Jozef Brhelt a Smer egyik mecénásának tartják, Juraj Širokýval együtt pedig a legbefolyásosabb szlovák nagyvállalkozónak.

Kubában is épít erőművet az egyik legbefolyásosabb szlovák
Fotó: TASR

Az érdekeltségi körébe tartozó E-Group most úgy tűnik, Kubában készül beruházni - tudta meg a Hospodárske noviny.

Ő maga erősítette meg a lapnak, hogy a beruházás célja olyan erőmű építése, amely biomassza elégetésével termel villamos energiát.

Brhel cége konkrétan két erőmű megépítéséről tárgyal Kubában, melyek évente 90 ezer MWh áramot termelnének.

"A beruházás összértéke a becslésünk szerint 40 millió eurót tehet ki" - fogalmazott Brhel. A projekt a jövő év végére megvalósulhat.

Az E-Group két szélerőművet épít Finnországban, a beruházás már a végéhez közelít. További beruházásokat fontolgatnak Lengyelországban, Németországban, Kínában és Indiában is.

Jozef Brhel egykor a HZDS parlamenti képviselője volt, a 2000-es évek elején azonban kilépett. A 90-es években Mečiar kormányzása idején a gazdasági minisztérium államtitkáraként is tevékenykedett. A Gorilla-iratokban Jaroslav Haščák Penta-vezér említi Brhelt, mint a Smer egyik "részvényesét".

Brhel cégei elsősorban az IT és az energetika területén tevékenykednek. Az első Fico-kormány idején egy rakás céget alapított, amelyek meglehetősen sikeresek lettek az állami megrendelések területén, összesen 85 milliónyi megrendelést gyűjtöttek be, 2012-től 2015-ig pedig további 185 milliót - erről már a Týždeň hetilap írt tavaly.

Robert Fico tavaly ősszel járt Kubában, és az első közép-európai országként adósságrendezésről szóló szerződést írt alá a szigetországgal.

TASR/Týždeň/HN/para