Kuciak-gyilkosság: 10 hónappal a feltételezett elkövetők elfogása után sincs vádemelés

2019. augusztus 5. - 08:31 | Belföld

Már februárban is a nyomozás késlekedése miatt magyarázkodtk, de Jaromír Čižnár főügyész nyárra vádemelést ígért. Nagy valószínűséggel ez nem jön be.

Kuciak-gyilkosság: 10 hónappal a feltételezett elkövetők elfogása után sincs vádemelés
Miroslav Marček, aki állítása szerint a lövéseket leadta (Fotó: TASR-archív)

Februárban, egy évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová nagymácsédi meggyilkolását követően az ügyész elismerte, hogy csúszásban vannak. A feltételezett elkövetők tavaly szeptemberi letartóztatását, valamint Marian Kočner idei meggyanúsítását követően ugyanis eredetileg már az idei év elején tervezték benyújtani a vádemelési javaslatot.

"Elsődleges célunk nem az, hogy ne gyorsan-gyorsan zárjuk le ezt a gyilkosságot. Ha a következő terminusról van szó, ami azt jelenti, hogy amikor már szeretnénk benyújtani a vádemelési javaslatokat, akkor hozzávetőlegesen meghatároztuk, de most nem szeretnék ígérni olyasmit, amit aztán megint nem tudunk betartani pár hónap múlva" - szögezte le Jaromír Čižnár még februárban, majd hozzátette, hogy közbejöhetnek dolgok, de nyárra, a nyár második felére meglehetnek a vádemelési javaslatok.

Denisa Saková belügyminiszter áprilisban ennél bátrabb kijelentést tett és beígérte nyár elejét, de az ugye értelemszerűen már nem jött be, és most úgy tűnik, a nyár sem valószínű.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője úgy gondolja, nem fér már bele a nyárba a vádemelési javaslat, ugyanakkor úgy tudja, a nyomozás a vége felé tart. Emlékeztetett arra, hogy a gyanúsítottak vizsgálati fogsága novemberig van hatályban, de meghosszabbítható. Ha viszont addig azt már nem hosszabbítják meg, akkor még októberig be kellene nyújtani a vádemelési javaslatot. "Én úgy gondolom, semmi akadálya annak, hogy ez addigra megtörténjen" - húzta alá.

A rendőrségi eljárás befejezéséről a Kušnírová család ügyvédje, Roman Kvasnica is hasonlóképp értesült.

Miután megszületik a vádemelési javaslat, az eljárás résztvevőinek lehetősége nyílik áttanulmányozni az összegyűlt nyomozati anyagokat, ám ez meglehetősen terjedelmes iratmennyiség.

A elkövetkező napokban a vizsgálatot felügyelő ügyészek is nyilatkozhatnak az aktuális helyzetről.

(Nový Čas)