Kuciak-gyilkosság: 25 évet javasol az ügyész Miroslav Marčeknek

2020. április 6. - 12:04 | Belföld

Juraj Novocký ügyész 25 év letöltendő börtönbüntetést javasolt záróbeszédében Ján Kuciak újságíró és kedvese, Martina Kušnírová, valamint Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásáért.

Kuciak-gyilkosság: 25 évet javasol az ügyész Miroslav Marčeknek
Miroslav Marček

"Van, aki talán azt mondaná, hogy a vádlott megkönnyíti a bíróság döntését. Mi viszont, akik büntetőjoggal foglalkozunk, tudjuk, hogy a büntetésről szóló ítélet nagyon fontos és jelentős. A vádlott több, rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetését ismerte el, melyek következményeként három ember vesztette életét. Marček volt az, aki nyereségvágyból elkövette ezeket a bűntetteket, megrendelésre cselekedett, Kušnírová életét pedig azért vette el, hogy elkerülje saját büntetőjogi felelősségre vonását és megszabaduljon egy nem kívánt tanútól" - szögezte le.

Elismerte, hogy a hozzátartozók szemszögéből semmilyen büntetés nem lehet kielégítő, jogászként, jogi szakértőként viszont szavai szerint figyelembe kell venniük a Büntető Törvénykönyv rendelkezéseit. "Tudjuk, hogy olyan bűncselekményért, mint amit Marček elkövetett, kétféle büntetés jöhet szóba: 25 év vagy életfogytiglan. Elméletben szóba kerülhet a büntetés rendkívüli csökkentése, de tekintettel a gyilkosság elkövetésének módjára és arra, hogy mennyit gyilkosságot követett el, ez kizárt" - mondta.

Záróbeszédében idézte a paragrafust, mely az életfogytiglanról fogalmaz, és amelyben leírják, hogy a társadalom hatékony védelme céljából akkor szükséges ezt kiszabni, ha nincs esély az elkövető megjavulására. Novocký azonban kijelentette, hogy Marček esetében ez nem zárható ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Marček vallomása nélkül nem lehetett volna feltárni Molnár Péter vállalkozó meggyilkolásának körülményeit. "Ezek a körülmények arra a következtetésre juttatnak, hogy Marček esetében nem teljesülnek az életfogytiglan feltételei, de annak igen, hogy 25 évet kapjon" - fogalmazott.

Javasolta emellett, hogy minden olyan tulajdonát kobozzák el, amit a gyilkosság során használt, beleértve egy Opel típusú személykocsit is, amellyel a vallomása szerint Szabó Tamás odavitte a helyszínre. Ha pedig 25 év letöltendőre ítélnék, 3 év további próbaidőt is javasol.

A záróbeszédeket megelőzően Ľubomíra Izáková igazságügyi szakértő a gyilkos lelkiállapotát elemző szakértői jelentésében kifejtette, hogy Marček nem lelkibeteg és nem is alkohol- vagy drogfüggő, ennélfogva beszámítható, és tudta, mit tesz, amikor a gyilkosságokat végrehajtotta.

"Miroslav Marček lelkiállapotát figyelembe véve tudatában lehetett annak, tette milyen veszélyt jelent a társadalomra, képes volt és tudja irányítani a viselkedését" - szögezte le, hozzátéve, éppen ezért kevés az esély a megjavulására.

Emlékeztetett arra is, hogy a gyilkos motivációja a legnagyobb valószínűség szerint a nyereségvágy volt, tehát pénzért gyilkolt hidegvérrel.

A szakértő meghallgatása rövid ideig tartott, lévén hogy egyik félnek sem voltak kérdései. Izáková meghallgatását Robert Máthé pszichológusé követte, akit Daniel Lipšic, a Kuciak-család ügyvédje arról kérdezett, hogy milyen volt Marček viszonya az unokatestvérével, Szabó Tamással, lévén hogy a szakvéleményben az szerepel, hogy Marček alárendelte magát az autoritásoknak, tehát a nála nagyobb tekintélyű személyeknek. Máthé erre közölte, hogy Marček manipulálható volt.

Annak tényét, hogy Marček Kušnírovával is végzett, mely gyilkosságért aztán nem fizettek neki egy centet sem, a pszichológus a kialakult helyzet hidegvérű megolásának értékelte, amivel megszabadulhatott a szemtanútól.

Martin Endrödy, Marček védőügyvédje a pszichológust emlékeztette arra, hogy mielőtt letartóztatták, Marček azt mondta barátnőjének, hogy ő "nem egy jó ember", a pszichológus azonban ezt nem értékelte úgy, hogy már letartóztatása előtt megbánta volna a tettét.

Kvasnica érdeklődött arról is, hogy miként értékeli a pszichológus az ellentmondást Marček vallomásában, miszerint ő maga azt állította, hogy Kuciakot még egyszer fejbe lőtte távozás közben, mikor már végzett Kušnírovával, ám Kuciak fejében nem találtak töltényt. Ez magyarázható azzal a pszichológus szerint, hogy Marček fegyvere besült, de ezt ő nem hajlandó elismerni.

"A saját kudarcaként foghatta fel mint fegyverszakértő. Minden katona esetében szükséges egy bizonyos fokú kapacitás arra vonatkozóan, hogy agresszívan cselekedjen és akár embert is öljön" - szögezte le a pszichológus.

(TASR/Denník N)