Kuciak-gyilkosság: 7 olasz került rendőrkézre, egyre kuszább az ügy

A Ján Kuciak újságíró és partnere, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében végrehajtott csütörtöki razziák során a rendőrség hét személyt vett őrizetbe a zempléni régióban. Erről Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány számolt be Kassán, egy csütörtöki sajtótájékoztató keretében.

Kuciak-gyilkosság: 7 olasz került rendőrkézre, egyre kuszább az ügy
Fotó: TASR

Gašpar elmondta, 14 óráig négy házkutatást végeztek el, és három más jellegű helyiséget is átvizsgáltak.

Az ügyész jóváhagyásával összesen hét gyanúsítottat vettek őrizetbe: a 42 éves Antonio V.-t, a 45 éves Sebastiano V.-t, a 40 éves Bruno V.-t, a 62 éves Diego R.-t, az 58 éves Antonio R.-t, a 26 éves Pietro C.-t és az 54 éves Pietro C.-t.

Vélhetően ők azokhoz a családokhoz tartoznak, akik Ján Kuciak utolsó munkája szerint, családnevük révén köthetők a dél-olasz maffiához, némelyikük ellen pedig rendőségi nyomozás is folyt odaát és nálunk is.

A rendőrség a razziák során lefoglalt két, engedéllyel tartott, rövid lőfegyvert, melyeket szakértői vizsgálatnak vetnek alá. A fegyvereken kívül lefoglaltak több telefont és más kommunikációs eszközt, számítógépeket és dokumentumokat is.  

A rendőrkapitány teljes sajtótájékoztatója:

Gašpar cáfolta azokat az információkat, melyek szerint a rendőrség nem szándékozik együttműködni a külföldi hatóságokkal. A rendőrfőkapitány állítása szerint ő maga már személyesen találkozott az FBI prágai és szlovákiai kirendeltjével, továbbá két olasz kollégával is. Gašpar elmondása szerint az amerikai pszichológiai szakértők abban segíthetnek, hogy feltárják az elkövető viselkedését a tett helyszínén. Hozzátette: Hágából az Europol négy kriminalisztikai szakértőt küldött Szlovákiába. Ezen kívül a cseh rendőrséggel is együttműködnek, és a brit hatóságok is felajánlották a segítségüket egy speciális szakértői vizsgálattal összefüggésben. Fontolgatjuk egy nemzetközi nyomozócsapat létrehozását – fűzte hozzá a rendőrfőkapitány.

Gašpar arról is beszélt, hogy egy újságíró feljelentést tett, miszerint a gyilkosság a Legfelsőbb Bírósággal kapcsolatos gyanús ügyekkel állhat összefüggésben, melyekről a sajtóban is jelentek meg információk. Ezen a szálon is nyomozás indul, utalt rá a rendőrfőkapitány.

Ezt a verzió ugyanakkor tulajdonképpen kizárta az Aktuality.sk főszerkesztője. Peter Bárdy a Denník N-nek nyilatkozott arról, hogy soha erről nem beszélt sem az említett újságíróval, Radovan Bránikkal, sem Ján Kuciakkal.

Azzal a két személlyel kapcsolatban, akik a rendőrség információi szerint pénteken (február 23.) arról egyezkedtek, hogy felfegyverkezve Nagymácsédra (Veľká Mača) kell menniük, Gašpar most azt nyilatkozta, hogy ez az ügy valószínűleg nincsen összefüggésben az újságíró és a barátnője meggyilkolásával.

A náluk talált lőfegyver ugyanis a vizsgálat eredménye szerint nem egyezik azzal, amelyből a lövéseket a bűncselekmény helyszínén leadhatták. Semmilyen összefüggést nem sikerült találni a két eset között – mondta Gašpar.

A rendőrfőkapitány hozzátette: a csütörtöki razziák elsődlegesen a kettős gyilkossággal függenek össze, de nem zárja ki, hogy a rendőrség más bűncselekmények ügyében is eljárást indít.

(TASR/Denník N)