Kuciak-gyilkosság: az állam képviselői is bűncselekményt követtek el

2019. augusztus 19. - 12:31 | Belföld

Mik az új információk Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban? - Ezzel a címmel közvetítették élőben a speciális ügyészség sajtótájékoztatóját a szlovák rendőrség Facebook-oldalán. Minden kérdésre hajlandóak voltak válaszolni az illetékesek, sok érdekes információ hangzott el.

Kuciak-gyilkosság: az állam képviselői is bűncselekményt követtek el
Facebook (Polícia Slovenskej republiky)

A Kuciak-gyilkossággal foglalkozó speciális ügyészek összehívtak egy sajtótájékoztatót, ahol több mint másfé órán keresztül válaszolgattak az összesereglett újságírók kérdéseire. Pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat:

- November végéig befejezik a nagymácsédi kettős gyilkosság nyomozását. Azt szeretnék, ha a vádlottak szeptemberben megismerkednének a nyomozati anyaggal. A dél-szlovákai banda lelkén szárad legalább négy gyilkosság (Ján Kuciak és menyasszonya - Nagymácséd, Molnár Péter - Gúta, Basternák László - Ógyalla) és három további megtervezett emberölés (Maroš Žilinka, Peter Šufliarsky ügyészek, valamint Daniel Lipšic ügyvéd).

- Nincs meg az a fegyver, amelyikkel megölték Ján Kuciakot és menyasszonyát. A fegyver csövét sikerült megtalálni Gútán, de a pisztoly többi része nincs meg. "Tudjuk, ki alakította át a fegyvert."

- A hatóságok lefoglalták Marian Kočner kommunikációját, több tízezer üzenetről van szó, amit még elemeznek a szakértők.

- A nyomozás során kiderült, nem csak az újságírókat világították át törvénytelenül, hanem a Kočner ügyében eljáró ügyészek után is vizsgálódtak.

- "Komoly ismeretekkel rendelkezik" az ügyészség arról, hogy az állami szervek képviselői is bűncselekményeket követtek el. Az ügyészség szerint emiatt fokozódni fog rájuk a nyomás. Felszólítják az államigazgatás képviselőit, akik kommunikáltak Kočnerral, hogy személyesen adjanak magyarázatot erre még a nyomozás mostani szakaszában. A magas beosztású hivatlanokokat eddig taktikai okok miatt nem hallgatták ki. Az esetleges bűncselekmény nem azzal függ össze, hogy beszéltek Kočnerral, hanem konkrétan a kommunikációjuk tartalmával.

- Az ügyészek nem zárják ki, hogy Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek és Daniel Lipšic ügyvéd tervezett meggyilkolása ügyében megvádolják Marian Kočnert. "Egyelőre még nincsenek olyan bizonyítékaink, amelyek egyértelműen meggyőznének arról, hogy ez a személy rendelte meg a gyilkosságokat."

(para)