Kuciak-gyilkosság: Az egyik gyanúsított szülei szerint Tamás rángathatta bele fiukat az ügybe

A csütörtöki gútai akció során nyolc személyt vett őrizetbe a rendőrség Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban, de közülük csak három személyt gyanúsítottak meg: Sz. Tamást, A. Zoltánt és M. Miroslavot. A Nový Časnak sikerült kapcsolatba lépnie utóbbi szüleivel.

Kuciak-gyilkosság: Az egyik gyanúsított szülei szerint Tamás rángathatta bele fiukat az ügybe
Forrás: Cas.sk

A rendőrök Miroslavot szállították el elsőként Gútáról, a férfi épp a barátnőjénél volt. A hatóságok a szüleinek a házát is átkutatták, és több bizonyítékot lefoglaltak.

„Már ébren voltunk, rossz alvók vagyunk. Olyan fél 5 lehetett. Átkutatták az egész házat, több dolgot is elvittek, számítógépet, de egy csőkulcsot is. Még az én fogóimat is, amelyekkel szerencsefákat szoktam készíteni” – mesélte Miroslav édesanyja, Eva. 

„Visszahúzódó, csendes ember, biztos, hogy nem követett volna el ilyesmit. Viszont Tamás belerángatta bizonyos ügyekbe, üzletekbe, még arra a hajóra is” – tette hozzá a férfi édesapja, František.

Amellett, hogy Miroslav és Tamás unokatestvérek, mindketten szolgáltak a fegyveres erőknél.

Tamás kilenc évig rendőrként dolgozott Komáromban, ahol lefokozták nyomozói funkciójából. Miroslav a hadseregben szolgált. Később mindketten őrző-védő szolgálatot teljesítettek teherhordozó hajókon, majd közös vállalkozásba kezdtek: az egészséges életmóddal kapcsolatos termékeket árusítottak.

„Mirko nem szolgált sokáig a hajókon, nem bírta, azt nem neki találták ki. Azt az üzletet sem, ő eljött onnan. Viszont nem szorult a segítségünkre, azt sem tudtuk, hol lakott az utóbbi két hónapban. Nagyon visszahúzódó” – vette védelme alá fiát Eva.

„Ha köze is lenne az ügyhöz, biztosan Tamás rángatta őt bele. Ha benne volt, akkor csak mint sofőr. Ő biztos nem tett semmit, azt sem tudhatta, miről van szó. Amennyiben sikerült őt rábeszélni, akkor csakis a pénz miatt” – állítja Miroslav édesanyja.

Tamás szülei ugyan nem akartak nyilatkozni, egy hozzátartozója azonban elmondta: kételkedik benne, hogy ő követte volna el a gyilkosságot.

„Ő már a hajókon sem volt elégedett. Azt mondta, hogy másképp képzelte az egészet. Ezért is jött el két évvel ezelőtt és kezdett új vállalkozásba. A családból senki sem gondolja, hogy ő követte volna el a gyilkosságot. Ez őrültség. Nekik szükségük volt valakire, ő pedig éppen kapóra jött” – mondta a hozzátartozó.

Cas.sk/para