Kuciak-gyilkosság: Idő előtt hajtották végre a gútai rendőrségi akciót

A rendőrök attól tartottak, hogy kiszivárognak bizonyos információk.

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány az Aktuality.sk hírportálnak adott interjúban elárulta, kénytelenek voltak idő előtt megvalósítani a gútai rendőrségi akciót, mert fennállt a veszélye, hogy a razzia előtt kiszivárognak fontos információk.

A rendőrfőnök nem titkolta, nagyon sajnálja, hogy nem várhattak még legalább néhány hónapot, azáltal ugyanis, hogy a tervezettnél korábban hajtották végre a rendőrségi akciót, nehezebb lesz megtalálni a Kuciak-gyilkosság fő megrendelőjét.

Elmondása szerint ha lett volna még legalább egy vagy két hónapjuk, könnyebben eljutottak volna a fő felelőshöz.

Nem akarták azonban kockáztatni a nyomozás során összegyűjtött információkat, amelyek a következő egy-két hónapban nagy eséllyel kiszivároghattak volna.

Lučanský megjegyezte, az elkövetők nevetséges összeget kaptak a gyilkosságért. Szerinte azért is maradhattak Szlovákiában, mert ekkora összeggel nehezen utazhattak volna külföldre, illetve azt gondolhatták, hogy újabb megbízásokat kaphatnak.

A rendőrfőkapitány elárulta, tartanak a lehetséges eljárási hibáktól, amelyek akár ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy az elkövetők szabadlábra kerülnek.

Lučanský nem fűzött kommentárt Robert Fico (Smer) kijelentéséhez, miszerint a nyomozás során kizárták az olasz szálat, de megjegyezte,

nem a politikusok feladata, hogy bármilyen módon tájékoztassanak Ján Kuciak meggyilkolásának ügyéről.

Azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség elutasította Ján Kuciak feljelentését, amikor megfenyegette őt Marián Kočner, a rendőrfőkapitány csak annyit mondott, azokat kell megkérdezni, akik akkor ezzel az üggyel foglalkoztak.

A rendőrfőnök azt is elismerte, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egységének akkori vezetőjének, Róbert Krajmernek – akiről a sajtó korábban gyanús összeköttetések kapcsán cikkezett – valóban nem lett volna keresnivalója a Kuciak-gyilkosság helyszínén.

Hozzátette, a nyomozócsoportban az elmúlt hónapokban több változást is eszközölt, annak érdekében, hogy ne szülessenek különféle elméletek azzal kapcsolatban, hogy befolyásolhatják a nyomozást.

„Továbbra is fenntartom, hogy az akadályt inkább eltávolítani kell, mint átugrani.”


(aktuality.sk)