Kuciak-gyilkosság: Ítéletet hirdethetnek a gyilkos Marček felett, de nem biztos, hogy életfogytiglant kap

2020. április 6. - 09:45 | Belföld

Hétfőn kilenc órakor elkezdődött a tárgyalás Miroslav Marček ügyében, aki beismerte, ő gyilkolta meg Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát nagymácsédi házukban, 2018 februárjában.

Kuciak-gyilkosság: Ítéletet hirdethetnek a gyilkos Marček felett, de nem biztos, hogy életfogytiglant kap
Miroslav Marček

A Specializált Büntetőbíróság szenátusát, amely az ügyet tárgyalja, Ružena Sabová vezeti. Marček ügyvédje, Martin Endrödy szerint hétfőn meg is születhet az ítélet. Ezt támasztja alá, hogy Marček esetében a beismerő vallomás miatt nem kell lefolytatni a bizonyítási eljárást, csak szakértőket hallgatnak meg, többek között egy pszichológust, és a tárgyalás során nem a bűnösség tényét, hanem csupán a büntetés mértékét kell megállapítani.

A tárgyalásra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú intézkedések miatt csak néhány média képviselőjét engedték be, az RTVS és a TASR, mint közszolgálati média mellett az Aktuality.sk riporterét, ahol Kuciak halála előtt dolgozott.

A bíró emellett engedélyezte az élő hangközvetítést a tárgyalás alatt, ami itt követhető figyelemmel:

A bíróság a tárgyaláson tehát csupán azt vizsgálja meg, hogy Marčeknek esélye van-e a megjavulásra, ellenkező esetben ugyanis életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. Mivel előre megfontolt szándékkal követte el a gyilkosságot, így a minimális büntetés 25 év.

A vád által felkért szakértők korábban azt mondták, nem igazán esélyes, hogy Marček, aki korábban hivatásos katona volt, megjavulna. Nem szenvedett semmilyen lelki betegségben és nem volt sem alkohol-, sem drogfüggő. A szakértők szerint Marček tisztában volt az általa elkövetett bűncselekmény súlyával és következményeivel. "Képes a viselkedése higgadt, céltudatos irányítására, egocentrikus, kevésbé alkalmazkodó, agresszív tendenciáit elnyomja" - fogalmaztak róla.

Marček éppen ezzel a hidegvérrel mesélte el a gyilkosság folyamatát, ahogy követte és megfigyelte Kuciakékat, majd ahogy végrehajtotta a gyilkosságot. A szakértők szerint nem hajlamos öncélú találgatásra.

Noha a vád és saját bevallása szerint is Marček volt a gyilkosság végrehajtója, és azzal is őt gyanúsítják, hogy meggyilkolta Molnár Péter gútai vállalkozót, elképzelhető, hogy a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság gyanúsítottjai közül enyhébb büntetést kap a többieknél. Marček idén 37 éves, ha 25 évet kapna, 62 évesen szabadulna.

A Kuciak-család ügyvédje, Daniel Lipšic szerint az egyik enyhítő körülmény a beismerő vallomás és hogy sajnálja tettét, a másik pedig, hogy segítette a nyomozást. Lipšic szerint ugyan három ember meggyilkolásáért az életfogytiglani börtön lenne igazságos, ugyanakkor szerinte fontos lehet nemcsak gyilkosságok, de korrupciós bűntények esetén is, ha a rendőrséggel való együttműködésnek és a beismerő vallomásnak motiváló ereje volna.

"Ezért úgy gondolom, hogy igazságos volna a 25 év is, ami a törvényesen kiszabható büntetés alsó határa. A bíróság ilyen esetben akár az egyharmadával is csökkentheti a büntetést, ami viszont nem lenne igazságos ebben az esetben" - fogalmazott.

Korábban ebben az ügyben már elítélték Andruskó Zoltánt, aki közvetítőként vett részt Alena Zsuzsová, illetve Marček és Szabó Tamás között. Ő a letartóztatásuktól, 2018 szeptemberétől kezdve együttműködött a rendőrséggel, és végül 15 év letöltendőt kapott. Előtte az ügyésszel kiegyezett 10 évben - 15 évre a bíró súlyosbította. Ő Marian Kočnert jelölte meg a gyilkosság megrendelőjeként.

Marček tavaly áprilisban kezdett együttműködni a rendőrséggel, Zsuzsová, Szabó és Kočner azonban továbbra is elutasítják bűnösségüket. Amennyiben Marčeket is elítélik, az súlyosbítja a másik három vádlott helyzetét is, ugyanis már a második jogerős ítélet születne ugyanabban az ügyben, tehát már a második bíróság hinne a bizonyítékoknak.

(Denník N)