Kuciak-gyilkosság: két éve történt a nagymácsédi tragédia, sok helyen tartanak megemlékezést

2020. február 21. - 11:20 | Belföld

Több tíz szlovákiai városban és külföldön is tartanak megemlékezéseket péntek délután Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának második évfordulója alkalmából. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés erről a közösségi hálón tájékoztatott.

Kuciak-gyilkosság: két éve történt a nagymácsédi tragédia, sok helyen tartanak megemlékezést
Fotó: Cséfalvay Á. András

Pozsonyban17 órától kezdődik a megemlékezés a Szabadság téren. Hasonló akciót több mint 50 városba szerveztek, többek között Prágába, Brünnbe és Bécsbe is.

Ján Kuciak újságírót és a jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi családi házukban. A kettős gyilkosság ügyében jelenleg négy vádlott áll bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček. A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében már jogerősen elítéltek. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper.

A kettős gyilkosság után több tüntetésre is sor került, melyeket a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezett. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet megkövetelte a kormányváltást. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel.

TASR

Címkék: kuciak-gyilkosság