Kuciak-gyilkosság: Kicsúszott a rendőrök keze közül egy fontos bizonyíték Kočner ellen

2020. szeptember 21. - 08:34 | Belföld

A videó, amely igazolná, hogy Marian Kočner Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának másnapján látogatást tette a Tatra bankban, már nem létezik. A rendőrség ugyanis pár nappal azután kérte a kiadását, hogy a bank rendszere azt automatikusan törölte - tudta meg az Aktuality.sk.

Kuciak-gyilkosság: Kicsúszott a rendőrök keze közül egy fontos bizonyíték Kočner ellen
Marian Kočner a Tatra bank fiókjában öt nappal a gyilkosság után (Forrás: Aktuality.sk)

Marian Kočnerrel szemben a Kuciak-gyilkosságban való bűnössége egyik közvetett bizonyítéka, hogy a gyilkosság másnapján, 2018. február 18-án találkozott Alena Zsuzsovával. A pozsonyi találkozón nyújthatta át azt az 50 ezer eurót neki, amit aztán a nő eljuttatott Andruskó Zoltánhoz, rajta keresztül pedig a gyilkosság végrehajtóihoz.

Ezt támasztaná alá a pozsonyi Gorkij utcában lévő Tatra bankban aznap tett látogatása. A cége és a felesége is tartott itt egy fiókot.

A Threema üzenetek, valamint mobiljuk lokalizációs adatai a találkozásukat már alátámasztják, a bankban tett látogatásról azonban nincs meg a felvétel. A korábban a médiában közzétett felvétel február 27-én készült.

A Specializált Büntetőbíróság az ítéletének szóbeli indoklásában is megjegyezte, hogy a gyilkosságért járó jutalom átadásának körülményei nem bizonyítottak, vélekedésről van szó.

Az Aktuality.sk információi szerint kicsúszhatott a rendőrök és az ügyészség kezei közül a bank február 22-i felvétele. A törvény szerint a bankoknak egy évig és egy hónapig kell tárolniuk a kamerafelvételeiket. A bank rendszere pedig ezt követően azt automatikusan törli. Mikor a rendőrség kérte, akkor a felvétel már nem létezett.

A gyilkosság után sokáig nem Kočner volt a gyanúsított, és mire eljutottak hozzá, már késő volt. Illetve nem egészen. 2019. március 4-én ugyanis a belügyminisztériumi inspekció rendőrei jártak az említett bankban, de nem az újságíró-gyilkosság, hanem az ügyészek és Daniel Lipšic gyilkosságának előkészítése ügyében ellenőrizték Kočner széfjeit. Ekkor a felvétel még meg kellett legyen.

A Tatra bank alkalmazottai beengedték a rendőröket, a 29-es széf tartozott Kočner egyik cégéhez, a Správa a inkaso zmeniek nevűhöz, a 129-es pedig a felesége, Karolína Kočnerová nevén volt. Egy ilyen biztonsági rekeszt azonban nem egyszerű kinyitni. A hozzá szükséges egyik kulcs a bank alkalmazottjánál van, a másik viszont a tulajdonosnál, és mindkettő kell hozzá. Mivel Kočner akkoriban már börtönben volt, a rendőrség egy technikus segítségével megfúrta a széfet.

A 192-es rekesz üres volt, a másikban pedig néhány dokumentum volt, melyek inkább a Markízával szembeni váltók ügyével függtek össze. Az ügyészség ekkor még kikérhette volna a listát arról, hogy Kočner mikor tett látogatást a bankban, de nem tette, ennek megfelelően a kamerafelvételeket sem kérték ki arról, hogy mit csinált a bankban, noha minderre okot adott volna, hogy az egyik fiókot kiürítették.

A tavaly márciusi látogatás alkalmával a rendőrség a fiókok aktuális és nem feltételezett múltbéli tartalmára koncentráltak.

Az ügyészek és Lipšic elleni gyilkosság előkészítésének ügyét ugyanaz az ügyész, Vladimír Turan vizsgálja, mint a Kuciak-gyilkosságot, és az Aktuality.sk nem kapott választ arra az ügyészségtől, miért nem kérték ki időben a felvételeket. Az ügyészség arra hivatkozva nem reagált, hogy lezáratlan ügyről van szó.2018 őszén a rendőrség már rendelkezett Kočner és Zsuzsová mobiljának helyadataival, a Threema-üzenetekhez viszont jóval később fértek csak hozzá az Europol szakértőinek köszönhetően.

A belügyi inspekció nyomozójától az ügyész azt kérte, hogy ossza meg a széfből megszerzett dokumentumokat az újságírógyilkosság ügyének nyomozóival. 2019. március 13-án ezért találkozott Roman Stahllal, aki eleinte vezette a Kuciak-ügyben felállított nyomozócsoportot. Azt követően váltották le, hogy Kočner és Norbert Bödör Threema-üzeneteiben felbukkant a neve, mégpedig olyan kontextusban, hogy "úgy fog cselekedni, hogy az mindkettejüknek megfelelő legyen".

Stahl úgy értékelte, hogy számára, tehát az újságírógyilkosság ügyében a széf tartalma haszontalan, ellenben a váltóhamisítási ügyben eljáró Jaroslav Láska nyomozó számára hasznos lehet.

A Tatra bank felvételeit végül a Kuciak-nyomozócsoport új vezetője, Peter Juhás kérte ki március 27-én, ekkor azonban már nem léteztek. Öt napon múlhatott, a törvényi határidő ugyanis március 22-én járt le. Juhás indoklásában az szerepelt, hogy lehetséges bizonyítékok miatt kéri ki a felvételt.

A Tatra bank válaszában közölte a listát, mikor tett látogatást Kočner vagy a felesége a bankban, illetve hogy mennyi pénzt vettek ki onnan. Csatoltak egy DVD-t is a videófelvételekkel, ám a legrégebbi ekkor már február 27-i volt. A gyilkosság másnapján, február 22-én készült videó már nem létezett, csak az, amely arról tanúskodott, hogy Kočner a bankban járt egy nappal azután, hogy Kuciak és Kušnírová meggyilkolására fény derült.

Az Aktuality.sk azonban felfigyelt egy érdekes adatra a rendőrség által elküldött információk kapcsán. Kočner látogatásainak listáját ugyanis valaki már 2019. február 20-án kigenerálta, tehát több mint egy hónappal azelőtt, hogy a Juhás vezette csoport azt kikérte.

Ha ez rendőri kérésre történt, akkor nem tudni, hogy miért nem kérték a felvételeket is, másrészt a nyomozati anyagban erről nincs feljegyzés.

A február 27-i felvételen az látszik, ahogy Kočner a jobb belső zsebébe rak valamit, majd abba az irodába távozik, ahol a privát banki ügyeit intézik. Az irodában készült felvételen látni, hogy az alkalmazott 500 eurós címletekben készít elő egy összeget, majd Kočner 50 ezer euróval távozik a helyszínről.

(Aktuality.sk)