Kuciak-gyilkosság: Már tudni, mikor állítják bíróság elé Miroslav Marčeket

2020. február 14. - 15:31 | Belföld

Miroslav Marček, aki beismerte, hogy ő gyilkolta meg Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, márciusban és áprilisban áll bíróság elé.

Kuciak-gyilkosság: Már tudni, mikor állítják bíróság elé Miroslav Marčeket
Fotó: TASR

A beismerő vallomására tekintettel a Ružena Sabová bírónő vezette szenátus úgy döntött, hogy Miroslav Marček vádlott ügyével külön eljárás keretében foglalkoznak. A tárgyalás időpontjáról az SZK Igazságügyi Minisztériuma tájékoztatott a honlapján.

Marček ügyét március 17-én és április 15-én fogja tárgyalni a Specializált Büntetőbíróság szenátusa. A tárgyaláson már csak olyan bizonyítékokat fognak bemutatni, amelyek a büntetés, illetve a kártérítés kiszabása szempontjából relevánsak. Ilyen a pszichológiai és pszichiátriai szakvélemény, amelyre akkor van szükség, ha a bíróság életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását fontolgatja. Az ügyész nem árulta el, milyen mértékű büntetést fog javasolni.

Miroslav Marček már az előkészítő eljárás során beismerte, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot és a jegyesét, Martina Kušnírovát. Elmondása szerint a bűntársa Szabó Tamás volt, aki továbbra is tagadja a bűnösségét. A gyilkossággal Andruskó Zoltán bízta meg őket. Utóbbit már jogerősen elítélték. Miroslav Marček Molnár Péter vállalkozó megölését is beismerte.

A vád szerint Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságot Alena Zsuzsovával közösen. A vállalkozó állítólag azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.


TASR