Kuciak-gyilkosság: Marček megpróbálta elkerülni, hogy Martina Kušnírová is meghaljon?

2019. június 9. - 10:58 | Belföld

Kiderült néhány további részlet abból a beismerő vallomásból, amit Miroslav Marček tett a Kuciak-Kušnírová kettős gyilkosság kapcsán.

Kuciak-gyilkosság: Marček megpróbálta elkerülni, hogy Martina Kušnírová is meghaljon?
Fotó: Paraméter (archívum)

Április óta vizsgálja a rendőrség azt a verziót, hogy a lövész nem az elsőre hitt Szabó Tamás, hanem Miroslav Marček volt, mivel utóbbi erről beismerő vallomást tett.

Marček a Joj TV információi szerint arról is vallotta rendőröknek, miért folyamodott beismerő vallomáshoz:

"Úgy gondolom, a családnak joga van tudni, mi történt, hogyan történt, és ki tette mindezt."

Persze a beismerő vallomás önmagában nem elegendő, ülnie kell a részleteknek is a gyilkosság elkövetésével kapcsolatban. A rendőrség ezt vizsgálja, és bizony vannak érthetetlen körülmények, amelyeket igazságügyi orvosszakértők és ballisztikai elemzők is vizsgálnak.

Marček vallomásának egyik legfőbb eltérése a helyszíni vizsgálathoz képest, hogy az ő szavai szerint hány lövést adott le az újságíróra, Ján Kuciakra. Ő azt állítja, hogy egy alkalommal a mellkasán találta el, de biztos, ami biztos, leadott egy végzetes lövést is a fejére. Csakhogy az orvosszakértő a mellkasi lövésen kívül mást nem talált.

Hogy Martinára egyszer lőtt rá, az ül. "Ahová lőttem, az talált. Láttam a patológiai jelentést, és nem tudom megmagyarázni, hogyan történt, de három lövést adtam le. A lövés helyét viszont nem láttam" - magyarázta.

Elképzelhető, hogy a hangtompítóval ellátott, házilag átalakított fegyveréből elsőre két töltény távozott, majd lőtt még kettőt, ám az utolsónál a töltény már nem hagyta el a csövet, legalábbis Marček így magyarázta, viszont a Joj TV által megszólaltatott specialista, František Gajdoš ezt nem tartja valószínűnek, mivel ha az utolsó lövésnél beragad a töltény, akkor a csőben keletkezik kár.

Marček beszélt arról is, miért ő volt végül a lövész, ám azt mondta, hogy erre nem volt semmilyen tervük, ellenben "így jött ki".

A gyilkosságot második nekifutásra hajtották végre. Állítólag azért, mert Martina mindig ott volt Ján mellett. Marček szavai szerint a második este sem akarta végrehajtani, pont emiatt, de Andruskó sürgette őket.

"Megpróbáltam elkerülni annak a nőnek a megölését, ezért akkor zörgettem be az ajtajukon, amikor kiment a WC-re. Amikor Ján Kuciak kinyitotta, mellkason lőttem. Ahogy állt az ajtóban, akkor láttam meg, hogy ott áll mögötte Martina Kušnírová is."

(Noviny.sk)